του Τάσου Τσιφόρου 

Tο ένστικτο επιβίωσης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι χθες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ενότητας, μαζί με τους όρκους ενότητας και αποκλιμάκωσης της έντασης από τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Νέα Δημοκρατία μετά τον διασυρμό της Κυριακής και τον πόλεμο που ακολούθησε. 

Οι κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που πάντως απείχε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκαν με διάθεση να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, που κτύπησε κόκκινο, ομνύοντας παράλληλα στην ενότητα του κόμματος. Την ίδια στιγμή, απορρίπτοντας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ως υπηρεσιακός αναλαμβάνει να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες αλλά και να διαχειριστεί τις πολιτικές προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. 

Η Ν.Δ. εξέπεμψε, μετά από πολλά 24ώρα, σήματα ενότητας, ωστόσο – όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός – είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι αυτό γιατί ναι μεν ο κίνδυνος της πλήρους πολιτικής ανυποληψίας και της διάσπασης λειτούργησε κατευναστικά, ωστόσο τα μέτωπα παραμένουν ενεργά και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αναζωπύρωσή τους. Κι αυτά δεν είναι λίγα. 

Η εκλογική διαδικασία 

Το στοίχημα της διεξαγωγής των εκλογών παραμένει δύσκολο και ουδεμία, αυτή τη στιγμή, εγγύηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου υπάρχει. Τουναντίον, οι κίνδυνοι παραμένουν ενώ, από τη λογική της φτηνής λύσης το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναγκάζεται να πληρώσει «όσο – όσο» για ένα αξιόπιστο σύστημα εκλογής. 

Οι έριδες μεταξύ στελεχών 

Οι εσωτερικές έριδες παραμένουν ισχυρές. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν επανήλθε χθες στην κριτική του προς τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο είναι σαφές ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του πρώην Προέδρου να εμφανιστεί απέναντι στο «σαμαρικό» στρατόπεδο. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε, επίσης, την παλιά πληγή της εκλογής του 2009, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο σαμποτάζ στις εκλογές της Κυριακής και, εμμέσως, συνδέοντάς το με τα «σημεία και τέρατα» που, όπως είπε, έγιναν το 2009. Στην κ. Μπακογιαννη απάντησε ο στενός συνομιλητής του Αντ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, σχολιάζοντας πως κάποιοι έθεσαν θέμα, 6 χρόνια μετά, για μία εκλογή που εγγυήθηκαν με την παρουσία τους οι Κώστας Καραμανλής και Δημήτρης Σιούφας. 

Η γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 

Αγεφύρωτες παραμένουν και οι πολιτικές αποκλίσεις ως προς τη στάση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι μία ομάδα περί τον κ. Μεϊμαράκη, με κεντρογενή – καραμανλικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί και δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν απαιτηθεί προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή στις σχέσεις με τους πιστωτές της χώρας. Στον αντίποδα, σειρά βουλευτών, τρεις υποψήφιοι (Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης κατά σειρά έντασης στην κριτική τους) και το περιβάλλον του κ. Αντ. Σαμαρά εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκρίνοντας τη δομική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο έλεγχος του κομματικού μηχανισμού 

Το χθεσινό θρίλερ σχετικά με το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της καταστατικής δυνατότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει ως αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στελέχη που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη κινήθηκαν συντονισμένα, καλλιεργώντας τους όρους της αμφισβήτησης ενώ ο κ. Χαρ. Αθανασίου, προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά στο Επικρατείας του κόμματος και υπουργός στην κυβέρνησή του, ανέλαβε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους γιατί αντί του κ. Πλακιωτάκη προεδρεύων έπρεπε να είναι ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Η «ανταρσία» δεν προχώρησε είτε διότι υπήρξαν υπόγειες συνεννοήσεις προκειμένου να μην εκτεθεί περαιτέρω το κόμμα, είτε γιατί στο παρασκήνιο αναζητήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν αντίμετρα από την πλευρά Μεϊμαράκη. Η επιλογή Πλακιωτάκη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση απολαμβάνει της συμπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφία της Ν.Δ., εμπεδώθηκε μεν αλλά με τις δύο πλευρές να έχουν, στο μεσοδιάστημα, κάνει μία εικονική πρόβα ρήξης.