Την πεποίθηση ότι το πρόβλημα στη ΝΔ είναι βαθύτερο από την εκλογή ηγεσίας, τόνισε η πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαριέττα Γιαννάκου στο Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι στην Ελλάδα τα κόμματα εφαρμόζουν τα καταστατικά αλά-καρτ και ελάχιστοι πολιτικοί έχουν το θάρρος να πουν δυσάρεστα πράγματα στους πολίτες.
 
Η κ. Γιαννάκου απέδωσε τα αίτια της διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας σε σειρά γεγονότων που άλλαξαν τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία των κομμάτων και τη σχέση τους με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι δεν ομολογήθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων στο ελληνικό κοινό ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα θα πρέπει να εφαρμοστούν γιατί -όπως είπε- δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

 Επίσης, σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου, το πολιτικό σύστημα απώλεσε την έντονη, όπως τη χαρακτήρισε, πελατειακή σχέση που είχε με τους ψηφοφόρους, ενώ μέσα σ' όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα "βρέθηκε μέσα σ΄ όλη τη Μεσόγειο σε μεγάλη κρίση και με γειτονία η οποία είναι επισφαλής". 

"Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί που έχουν δώσει πραγματικά μεταρρυθμιστικά δείγματα και θάρρος να πούνε δυσάρεστα πράγματα στον κόσμο" είπε η κ. Γιαννάκου και χαρακτήρισε προϋπόθεση για τη λειτουργία του κόμματος τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των 4 υποψηφίων και μετά τις εκλογές.

Όπως είπε, υπάρχουν μέσα στη ΝΔ διάφορες πλευρές που υποστηρίζουν διάφορους, δεν μπήκαν συγκεκριμένοι κανόνες και επέκρινε τους υποψήφιους ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση, ακόμα -όπως είπε- και να συναντηθούν μεταξύ τους.

Καταλήγοντας, είπε ότι το 2009, στις εσωκομματικές εκλογές που αναδείχθηκε πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς παραβιάστηκε το καταστατικό του κόμματος και υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κόμματα. "Άλλαξε ο τρόπος εκλογής ενόψει της εκλογής.

Τότε είχα πει ότι αν αλά - καρτ κάθε φορά κάποιοι αλλάζουν το καταστατικό στο τέλος θα έχουμε διοικητικά φαινόμενα. Βέβαια, τότε δεν με είχε ακολουθήσει κανείς. Τα κόμματα έχουν μια ιστορία, υπάρχουν κόμματα στην Ευρώπη με πορεία 70 - 80 ετών και οι κανόνες είναι δεδομένοι" κατέληξε η κ. Γιαννάκου.