Την ανάγκη για αναβάθμιση του διαλόγου ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα διατυπώνει η Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της Νατάσα Μπερτό να αναφέρει σήμερα ότι η Επιτροπή προσπαθεί να διευκολύνει τη συνεργασία μέσα από εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις.
 
Ερωτηθείσα η κ. Μπερτό για την άρνηση διέλευσης από την ΠΓΔΜ σε μετανάστες που δεν προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί είσοδο σε κάποιο άτομο που ζητά άσυλο και επιθυμεί να εξεταστεί το αίτημά του στη συγκεκριμένη χώρα, ωστόσο, εάν δεν προβεί στο εν λόγω αίτημα, δύναται να μην του επιτρέψει την είσοδο.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και την απόφαση της Κομισιόν να δημιουργήσει ένα ταμείο διευκόλυνσης για την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ, η κ. Μπερτό ανέφερε ότι τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τα δημόσια ταμεία των κρατών-μελών, τα οποία καλούνται να κάνουν τις πληρωμές μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ελλάδα καλείται να συνδράμει με 31,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με το χτεσινό επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, η αρμόδια για τα διεθνή εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κατρίν Ρέι, σημείωσε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να αποφευχθεί όποια κλιμάκωση της έντασης και να διατηρηθεί ο πολιτικός χώρος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και υποστηρίζει τη μετάβαση στην Τουρκία.

«Η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η ενότητα κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε χαρακτηριστικά.