Τη διεξαγωγή τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ τις αρχές του 2016 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που είχε μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προανήγγειλε παράλληλα, ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας, εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως παρότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων, υπάρχουν τομείς που μπορεί η συνεργασία να εστιαστεί παραπέρα. «Ειδικότερα στον τουρισμό, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, και να ανοίξουμε τη συζήτηση στους κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η οικονομία» ανέφερε και συνέχισε:

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων στις δύο χώρες και να προχωρήσουμε με πιο συγκεκριμένα βήματα στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού των χωρών μας. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα και ιδιαίτερα σε αυτόν της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων – όπου όπως είπε η τεχνογνωσία του Ισραήλ είναι είναι μεγάλη – και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες που ανοίγονται για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών». Όπως είπε, θα Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν «στην έρευνα, την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ανακοίνωσε σε αυτό το πλαίσιο τη συνέχιση των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ στον Ιανουάριο του 2016. Όπως υποστήριξε,  θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, «ώστε να δούμε σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες μας να γίνουν πρακτικά βήματα».

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – Ισραήλ είχαν συνομιλίες και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Πρέπει να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αποκρούσουμε την εξάπλωση του τζιχαντισμού, αλλά και μιλήσαμε για την ανάγκη να τερματιστεί ο συριακός εμφύλιο και να ενισχυθούν οι συνομιλίες της Βιέννης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, συζητήσεις έγιναν και για το Παλαιστινιακό. «Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου και θέλουμε να συνεχίσουμε να τις ακούμε» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Τονίσαμε πόσο μας προβληματίζει αυτό το αδιέξοδο και πόσο μας ανησυχεί η κλιμάκωση της βίας, τους τελευταίους δύο μήνες. Τονίσαμε την καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη μία και τις επιθέσεις κατά αμάχων από την άλλη. Εμείς θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο εποικοδομητικό ώστε να ανοίξει παράθυρο ελπίδας λύσης στο αδιέξοδο.