Έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να μην γίνει μόνιμο πρόβλημα, με αιχμές για τις αιτίες που το δημιούργησαν, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου.

Όπως είπε «ο δυτικός κόσμος έχει ευθύνες στην εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος» ενώ τόνισε ότι «δεν τελειώνει με την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών, της ενσωμάτωσης και ένταξής τους στις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για την οποία εξάλλου σχολίασε «πρέπει να γίνει μια Ευρώπη αλληλεγγύης και αξιών και όχι ένας συνασπισμός πλούσιων κρατών».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι το προσφυγικό απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όταν μάλιστα κάποια ευρωπαϊκά κράτη υψώνουν τείχη στα σύνορά τους, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων. 

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι εάν δεν δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής των προσφύγων στις πατρίδες τους, τότε ένας μεγάλος αριθμός θα εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τα Βαλκάνια να μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκη», σημείωσε.

«Αυτοί που προκάλεσαν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα είναι περίπλοκο και πολύπτυχο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία των κρατών, των Εκκλησιών και όλων των φορέων. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να καταφέρουμε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες που γεννήθηκαν».