Απέρριψε εκ νέου την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «αναζητεί “συνενόχους” στις προειλημμένες καταστροφικές αποφάσεις του».

Όπως ανέφερε από το βήμα της ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε να μιλήσει για διάλογο τώρα που η κρίση και τα αδιέξοδα της κυβέρνησής του είναι σε όλους ορατά».

Πρόσθεσε δε ότι η εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «αποκαλυπτική» και έκανε λόγο για κυβέρνηση της «δήθεν» Αριστεράς, η οποία «διαλύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Τον Ιούνιο του 2011 στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι “φυσάει ένα αεράκι που θα διώξει τα σύννεφα του μνημονίου”. Όμως επί ημερών τους έγινε τυφώνας και παρασύρει τα πάντα. Τώρα ως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας», είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Δεν θα βρείτε στο ΠΑΣΟΚ συνενόχους».

Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της για τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας, όπως είπε, «να μην ισχύει η διαρροή των προηγούμενων ημερών για φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση». Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε την πολιτική «κοινωνικής προστασίας» που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 παραδεχόμενη ωστόσο ότι έγιναν λάθη.

Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να αλλάξει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας από τα δημόσια έσοδα Υδρογονανθράκων».

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, στην βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα. Και δεύτερον, να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για προστασία και ασφάλεια για τις σημερινές και τις ερχόμενες γενιές.