ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Στενότερη ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ - Οι στόχοι της Αθήνας

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2015, 23:34 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2015, 23:38
Κυβέρνηση: Στενότερη ενεργειακή συνεργασία με Ισραήλ - Οι στόχοι της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Άμεσα βήματα για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον ενεργειακό και σε άλλους τομείς θα κάνουν οι δύο κυβερνήσεις, τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Άμεσα βήματα για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον ενεργειακό και σε άλλους τομείς θα κάνουν οι δύο κυβερνήσεις, τονίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, κοινός στόχος είναι η επιτάχυνση και αξιοποίηση στο έπακρο του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.