Χαίρεται, λένε, η κυβέρνηση, από το νεοδημοκρατικό χάος, και ίσως και να το απολαμβάνει. Σε ένα βαθμό μπορεί να είναι έτσι, αλλά αν το ψάξει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος, δεν είναι μόνο οι νεοδημοκράτες που είναι προβληματισμένοι από την κατάντια της παράταξής τους. Είναι και ο αντίπαλός τους, ο Αλέξης Τσίπρας.

Όχι μόνο γιατί ισχύει η διαχρονική παρατήρηση ότι μια πιεστική και αξιόπιστη αντιπολίτευση βελτιώνει την κυβέρνηση. Αλλά και γιατί το κενό εξουσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πάγωσε »για λίγο το σχέδιο του πρωθυπουργού για διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στα μείζονα ζητήματα του τόπου.

Ωστόσο σήμερα από το γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ρεπορτάζ, αλλά και τη συνέντευξη που ο Αλ. Τσίπρας έδωσε στο «Έθνος της Κυριακής», τέσσερις είναι οι τομείς πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου: ασφαλιστικό, προσφυγικό, παιδεία, Συνταγματική αναθεώρηση- αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Πρωτοβουλία, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, πρόκειται να αρχίσει από το ασφαλιστικό λόγω και των πιεστικών ημερομηνιών που έχουν θέσει οι δανειστές. Η 15η Δεκεμβρίου, λίγο πριν λίγο μετά (αλλά ελάχιστα πριν ή μετά) είναι, κατά πληροφορίες, η ημερομηνία –κλειδί για την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα επιχειρεί να δίνει λύσεις στα παγιωμένα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, ως τότε, ο διάλογος θα πρέπει να έχει δώσει κάποια πρώτα αποτελέσματα. 

Διάλογος όμως με ποιον από την Ν.Δ.; Με τον κ. Πλακιωτάκη, με τους τέσσερις ανθυποψηφίους ή, μήπως, με τον αρμόδιο τομεάρχη, είναι ένα από τα ερωτήματα που …βασανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο, κόντρα στην πολιτική παράδοση του τόπου, δεν αντιμετωπίζει την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση ως κάτι προσχηματικό, λένε όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια να περιμένει (η κυβέρνηση) στη …γωνία τους πολιτικούς αντιπάλους της να τους καταγγείλει στη συνέχεια επειδή αρνήθηκαν το διάλογο, είναι σενάριο που δεν απασχολεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον. 

Το αντίθετο, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει, όντως, ότι κάποια από τα προβλήματα της χώρας είναι παγιωμένα και δύσκολα ξεριζώνονται μέσα σε μια τετραετία. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Και ευχής έργον θα ήταν -ακούγεται τελευταία από το Μέγαρο Μαξίμου- να δοθεί στους δανειστές ένα ενιαίο κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, με την υπογραφή των περισσότερων από τα κόμματα…
Δύσκολο ακούγεται, ακατόρθωτο σίγουρα όχι.