Τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ενέκριναν ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως τους την παρουσίασε (χθες) ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Τι προτείνει η εισήγηση Κατρούγκαλου; Περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ ήδη, από τον προϋπολογισμό του 2016, έχουν ανακοινωθεί οι περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ. 

Η νέα Εθνική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, τοποθετείται στα 382 ευρώ αντί της βασικής σύνταξης των 487 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούνται «προνομιούχοι», αυτοί που λαμβάνουν συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Τα ποσοστά αναπλήρωσης στους «προνομιούχους» θα είναι χαμηλά και στους χαμηλοσυνταξούχους (και μη «προνομιούχους») θα είναι υψηλά. 

Ο Γ. Κατρούγκαλος δεν θέλησε να μιλήσει για το ύψος των συντάξεων. Οι πληροφορίες όμως μιλάνε για μειώσεις που θα κυμανθούν από 20 έως και 40% ! 

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «όλοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια». Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο και η Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι τέτοιου ύψους μειώσεις θα βάλουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στον πάγκο του Προκρούστη. Και δεν μιλάμε μόνον για τους συνταξιούχους. 

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, οι συντάξεις- έστω και πετσοκομένες, είναι κάτι πολύ παραπάνω από το (λιγοστό) φαγητό και τα (πολλά) φάρμακα της τρίτης ηλικίας. Οι συντάξεις, στηρίζουν την οικογένεια του άνεργου παιδιού. Χρηματοδοτούν τις σπουδές του εγγονιού. Εξοφλούν τον ΕΝΦΙΑ του ηλικιωμένου, αλλά και της κόρης που αδυνατεί να το πληρώσει. Πληρώνουν  στεγαστικά δάνεια, υπερχρεωμένες κάρτες, φροντιστήρια. Χρηματοδοτούν όνειρα. Στην Ελλάδα των Μνημονίων, όταν κόβεις τις συντάξεις, δεν κόβεις μόνο το φαγητό και τα φάρμακα των υπερήλικων. Κόβεις όνειρα, κουτσουρεύεις ζωές. 

Όλα αυτά τα γνωρίζουν. Και στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Φυσικά τα γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός. Άπαντες διαβεβαιώνουν ότι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου οι μειώσεις να μην είναι δυσβάστακτες. 

Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Ναι, οι αλλαγές θα «διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών»- καλά ακούγεται. Όταν όμως οι μειώσεις θα κόψουν αυτά που προαναφέραμε, δύσκολα κάποιος από τους θιγόμενους θα πειστεί. 

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας προβληματίζονται και για τη «θέρμη» με την οποία θα υποδεχθούν τις αλλαγές οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το πρώτο πακέτο μέτρων του νέου Μνημονίου στοίχισε μια παραίτηση και δύο απώλειες. Το δεύτερο;