Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του.

Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του κ. Παυλόπουλου από τη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα θα είναι το αφαλιστικό αλλά και το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για το προσφυγικό ενώ θα επιδιώξει ευρύτατο δυνατό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων για να διατηρηθεί το επίπεδο των συντάξεων -παρά όπως επισημαίνουν τα εγκλήματα του παρελθόντος όπως το PSI

Ως πιθανή ημερομηνία θεωρείται το Σάββατο καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει από το ταξίδι του στην Ιταλία αύριο Παρασκευή ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί την Κυριακή για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

Το στίγμα των προθέσεών του είχε δώσει από μέρες ο πρωθυπουργός καθώς και στη συνέντευξή του στο Έθνος είχε πει πως τέσσερις είναι οι τομείς πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου: ασφαλιστικό, προσφυγικό, παιδεία, Συνταγματική αναθεώρηση- αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστόσο οι εξελίξεις στη ΝΔ είχαν παγώσει προς το παρόν τα σχέδιά του.

H πρωτοβουλία, αυτή σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, αρχίζει από το ασφαλιστικό λόγω και των πιεστικών ημερομηνιών που έχουν θέσει οι δανειστές. Η 15η Δεκεμβρίου, λίγο πριν λίγο μετά (αλλά ελάχιστα πριν ή μετά) είναι, κατά πληροφορίες, η ημερομηνία –κλειδί για την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα επιχειρεί να δίνει λύσεις στα παγιωμένα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, ως τότε, ο διάλογος θα πρέπει να έχει δώσει κάποια πρώτα αποτελέσματα. 

Διάλογος όμως με ποιον από την Ν.Δ.; Με τον κ. Πλακιωτάκη, με τους τέσσερις ανθυποψηφίους ή, μήπως, με τον αρμόδιο τομεάρχη, είναι ένα από τα ερωτήματα που …βασανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο, κόντρα στην πολιτική παράδοση του τόπου, δεν αντιμετωπίζει την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση ως κάτι προσχηματικό, λένε όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια να περιμένει (η κυβέρνηση) στη …γωνία τους πολιτικούς αντιπάλους της να τους καταγγείλει στη συνέχεια επειδή αρνήθηκαν το διάλογο, είναι σενάριο που δεν απασχολεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον. 

Το αντίθετο, ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει, όντως, ότι κάποια από τα προβλήματα της χώρας είναι παγιωμένα και δύσκολα ξεριζώνονται μέσα σε μια τετραετία. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Και ευχής έργον θα ήταν -ακούγεται τελευταία από το Μέγαρο Μαξίμου- να δοθεί στους δανειστές ένα ενιαίο κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, με την υπογραφή των περισσότερων από τα κόμματα…