Για νέα λεηλασία στις συντάξεις έκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας το σχέδιο για τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό, που προωθεί η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε:

Η απόφαση που πήραν χθες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016.

«Αυτό θα αποτυπωθεί στο νέο νομοσχέδιο με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης», είπε ο κ. Στρατούλης και εξήγησε:

Το κράτος θα δίνει μόνο την εθνική σύνταξη, που θα την παίρνουν μετά τα 67 χρόνια, και πέραν αυτού ουδέν. Το κράτος θα δίνει χρήματα μόνο για αυτό και από εκεί και πέρα ούτε ένα ευρώ.

Επίσης, ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο θέλουν να πετύχουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων για νέους και παλιούς συνταξιούχους. «Αυτό σημαίνει πως σχεδιάζουν μειώσεις 7-20% στις κύριες συντάξεις για όλους, 5-30% στις επικουρικές και στα εφάπαξ 10-20%», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως «το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις, αλλά τα έσοδα για το ασφαλιστικό, τα οποία μειώθηκαν λόγω των μνημονίων».

«Ο κουμπαράς της κοινωνικής ασφάλισης έχει λεηλατηθεί και ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Πρέπει να αποκατασταθεί σταδιακά», επεσήμανε.

«Αν δεν φύγουν οι πολιτικές λιτότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλουν πέρα, ακόμα κι αν μειώσουν τις συντάξεις στο 1 ευρώ. Πρέπει να λύσουν το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης.