Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την Παλαιστίνη υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς. 

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας για την Παλαιστίνη, καθώς αποτελεί αρχή για εμάς, ανεξαρτήτως της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, όπου είχα την ευκαιρία να εξετάσω χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Παλαιστίνη

Όπως είπε,  εμείς -στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να υπάρξει εποικοδομητικό κλίμα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών» μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Επανέλαβε παράλληλα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την επίσκεψη του κ. Αμπάς στην Αθήνα στις 21-22 Δεκεμβρίου, έπειτα από επίσημη πρόκληση πού του απήυθυνε ο έλληνας Πρωθυπουργός, και η οποία -όπως είπε- θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - Παλαιστίνης σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές θα προωθήσουν τη δημιουργία κοινής επιτροπής για οικονομικά και άλλα ζητήματα, που θα αποτελέσουν «ένα νέο βήμα στην παραδοσιακά φιλική σχέση των χωρών και των λαών μας». 

Ο κ. Αμπάς από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορικά θεμέλια» που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλήνων-Παλαιστινίων, και απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ζητώντας του να υποστηρίξει το αίτημα του δικού του λαού να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο του και στο δικό του ανεξάρτητο κράτος. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη στήριξη που ανέκαθεν είχε η χώρα του από την Ελλάδα, ωστόσο για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει σαμποτάρει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Ο κ. Αμπάς ζήτησε να έχει αυξημένο ρόλο η ΕΕ και να προσπαθήσει για την εξεύρεση λύσης με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους τα σύνορα του ‘67.

Ο κ. Αμπας καταδίκασε επίσης την τρομοκρατία όλων των μορφών, όπως είπε, και τις ομάδες εξτρεμιστών που κρύβονται κάτω από τον μανδύα της θρησκείας, ενώ καταδίκασε και τις επιθέσεις στη Γαλλία, την Αίγυπτο, και τον Λίβανο.

Προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα στο μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ στα παλαιστινιακά εδάφη.