Ο μοναδικός τρόπος να γίνουν οι εκλογές στη ΝΔ στις 13 Δεκεμβρίου είναι να γίνουν χειρόγραφα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκλογική διαδικασία. Αρχικά ο νέος πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης και ο νέος επικεφαλής της ΚΕΦΕ Τραγάκης, βρίσκονται σε αναζήτηση εταιρίας.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι καμία εταιρεία δεν πρόκειται να αναλάβει να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης αλλά θα ζητήσει να ξεκινήσει την διαδικασία από το μηδέν, όπερ σημαίνει ότι θα ζητήσει και τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας .Μάλιστα σύμβουλοι εταιρειών στους οποίους απευθύνθηκε το Newpost μας ενημέρωσαν ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας και γι αυτό όποια εταιρεία αναλάβει θα ξεκινήσει από την αρχή. 

Ο δεύτερος λόγος είναι τα χρήματα. Η ΝΔ αυτήν την στιγμή δεν έχει χρήματα για να ανταπεξέλθει στην αμοιβή της εταιρείας αλλά και της επιπλέον υποδομής που ενδεχομένως χρειαστεί. 

Την ίδια ώρα η ΝΔ έχει επιλέξει μια ανοιχτή διαδικασία, δηλαδή όποιος περνάει ψηφίζει, και όχι μια ψηφοφορία από συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων που θα είναι καταγεγραμμένοι. Αυτό δυσκολεύει τόσο την συλλογή όσο και την καταγραφή και επικύρωση των αποτελεσμάτων. Τι θα μπορούσε να γίνει; Να υπάρξει ένα εύλογο  χρονικό διάστημα (15 ημερών) όπου θα ανοίξουν οι νομαρχιακές επιτροπές και θα εγγράψουν όσους επιθυμούν να ψηφίσουν για πρόεδρο.

Ακολούθως οι επιτροπές διορθώνουν πιθανές διπλοεγγραφές και λάθη και δίνουν τους καταλόγους στην εταιρεία που θα αναλάβει. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα έχει την λεγόμενη «βάση δεδομένων» θα γνωρίζει δηλαδή από πριν πόσοι αλλά και ποιοί θα είναι αυτοί που θα συμμετάσχουν. Αυτό δίνει την δυνατότητα να υπάρξει και ένα «παράθυρο» να εγγραφούν κάποιοι και την τελευταία στιγμή και να ψηφίσουν. 

Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εθελοντές που θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να «τρέξουν» την διαδικασία και να ελέγξουν τυχόν παρατυπίες. Η ΝΔ δεν μπορεί να κινητοποιήσει ικανό αριθμό εθελοντών (το ΠΑΣΟΚ είχε 3.300) για να συμμετάσχουν καθώς αφενός η βάση διακατέχεται από απογοήτευση και οργή, αφετέρου πολλές νομαρχιακές υπολειτουργούν . 

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι μάλλον η ημερομηνία της 13ης Δεκεμβρίου απομακρύνεται και ο μόνος τρόπος να διεξαχθεί ψηφοφορία είναι αν αυτή γίνει με τον παλιό χειρόγραφο τρόπο. Και εδώ όμως η αμφισβήτηση θα είναι μεγάλη καθώς χρειάζεται ένας εκπρόσωπος του κάθε υποψηφίου σε κάθε εκλογικό τμήμα για να ελέγξει πιθανές διπλοψηφίες.