Τη διαβεβαίωση ότι θα είναι όλοι παρόντες στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η κυβέρνηση, η οποία εισπράττει ήδη τα απόνερα των μνημονιακών μέτρων, θέλει πάση θυσία την πολιτική σύγκλιση για να περάσει τον δύσκολο κοινοβουλευτικό κάβο και να περάσει «αναίμακατα» τα σκληρά μέτρα στην κοινωνία. 

Μετά την παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει αύριο προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, γνωστοποιώντας τους την ατζέντα της συνάντησης, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πρώτη συμφωνία στην ανάγκη διαλόγου για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, με με το Σάββατο να αποτελεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ενδεδειγμένη ημέρα πραγματοποίησης του Συμβουλίου.

Στο τραπέζι της συνάντησης, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα τεθούν το προσφυγικό και το ασφαλιστικό, σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, καθώς το ασφαλιστικό αποτελεί την μεγάλη πληγή του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου, όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας με τους θεσμούς.

Τα «όχι», τα «ναι» και τα «ίσως»

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μετράει περισσότερα «όχι» από τα κόμματα στην πρόταση για σύγκληση των αρχηγών, ωστόσο τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν έντονες ζυμώσεις προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα δυσπιστίας. Ο πραγματικός λόγος της συνάντησης είναι το ασφαλιστικό, το οποίο -πάντως- συναντά τις έντονες αντιδράσεις των άλλων αρχηγών. Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου βάζει στην ατζέντα και το προσφυγικό, ώστε να «νομιμοποιούνται» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί προσχηματική την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό συμβούλιο για το ασφαλιστικό. Θετική απάντηση έχει δώσει η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση από τεχνοκράτες.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση, θα πρέπει να λύσει πρώτα τα εσωκομματικά της θέματα. Ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, το συζητάει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ούτε να το ακούσει τονίζοντας ότι «δεν θα γίνουμε συνένοχοι του Τσίπρα», ο Τζιτζικώστας περιμένει προσωπική πρόκληση από τον Πρωθυπουργό και η Συγγρού θέλει να πάει «πέντε σε συσκευασία ενός».

Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι θα πάει μεν  στο συμβούλιο αρχηγών, αλλά προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα ότι «τα δανεικά τελείωσαν», σημειώνοντας ότι «το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει», όπως έγινε το καλοκαίρι με τη συμφωνία.

Την άρνησή του στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εξέφρασε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κλίμα «ψευδεπίγραψης συναίνεσης»και δήθεν «εθνικής ομοψυχίας».