Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε ξαφνικά ότι είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση. Παρήγορη η μεταστροφή του Πρωθυπουργού. Και για να υλοποιήσει την απόφασή του αυτή ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να επωμιστούν και αυτοί τις δικές του ευθύνες που απορρέουν από την μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησε το κόμμα του. Αυτό φυσικά, ο κ. Τσίπρας, το κάνει αφού προηγουμένως έχει διαπιστώσει την κωματώδη αφασία, στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.    

Το αστείο είναι ότι κάποιοι (παραθυράτοι) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να συμφωνήσουν με την πρόταση του Πρωθυπουργού, λειτουργώντας για μια ακόμη φορά αυθαιρέτως. Και η κίνηση τους αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αυθαίρετη, γιατί στην παρούσα φάση η Νέα Δημοκρατία στερείται ουσιαστικού πολιτικού λόγου και περιορίζεται σε διαχειριστικές τεχνικές για να δικαιολογήσει την πολιτική της παρέμβαση, αλλά κυρίως την ύπαρξή της. 

Περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι και από το περιβάλλον του προσωρινού Προέδρου της ΝΔ υπήρξαν διαρροές για θετική ανταπόκριση-στην πρόταση Τσίπρα- του κ. Πλακιωτάκη, χωρίς προηγουμένως να έχει επιχειρηθεί σε βάθος πολιτική ανάλυση και συζήτηση της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. Σε κάποιο βαθμό υπάρχει δικαιολογία για την αμηχανία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί απλούστατα η Νέα Δημοκρατία μετά τα τελευταία γεγονότα δεν είναι πλέον ένα συντεταγμένο κόμμα. Αυτό που βλέπουν οι πολίτες είναι ότι όποιος προλάβει λέει κάτι και μετά όλοι μαζί προσπαθούν να το μαζέψουν. Και αυτό γιατί ούτε ηγέτη έχει, αλλά και ούτε γνωρίζουμε πότε τελικά θα βρεθεί τρόπος να επιλέγει κάποιος από τους υποψηφίους. Αυτός είναι ένας καλός  λόγος που ο κ. Μεϊμαράκης δεν έπρεπε να έχει παραιτηθεί. 

Τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βιώνουν μια πρωτοφανή και ενιαία σύγχυση. Αλλά και αυτό κατά κάποιο τρόπο δικαιολογείται. Δεν μπορεί όμως μια τέτοιου είδους αλλά και σε αυτό το επίπεδο  πολιτική ανυπαρξία του δεύτερου μεγάλου κόμματος της χώρα να συνεχιστεί. Και αυτός ο κίνδυνος είναι πλέον υπαρκτός. Παράδειγμα σημερινό: Είδαν το… τυρί, αλλά την φάκα για μια ακόμα φορά δεν την είδαν οι «γαλάζιοι» πολυλογάδες. Να πούμε μερικά για το μεταναστευτικό, λέει, ο Πρωθυπουργός και παρεμπιπτόντως να συμφωνήσουμε για το ασφαλιστικό. Ποιο ασφαλιστικό; Υπάρχει νομοσχέδιο; Έχει έλθει στη Βουλή; Όχι ακόμα. Πάνω σε τι λοιπόν να συμφωνήσουν; Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί μια τέτοια σοβαρή συζήτηση; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Ιανουάριο κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. Κέρδισε τις εκλογές του χειμώνα, το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και τις εκλογές του Φθινοπώρου. Η Κυβέρνηση πήγε στη Βουλή με τις προγραμματικές της δηλώσεις, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές και δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε μια σοβαρή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία- και ο προσωρινός πρόεδρος της- θα μπορούσε φυσικά να μετέχει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά για κυρίαρχα εθνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Θα μπορούσε μάλιστα να μετατρέψει, την προγραμματισμένη από την Κυβέρνηση φιέστα, σε ουσιαστική συζήτηση. Μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης έχει υποχρέωση να ζητήσει από τον κ. Παυλόπουλο να μετέχει σε μια τέτοια σύσκεψη και ο έλληνας Επίτροπος ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό για λογαριασμό των Βρυξελλών. 

Τα στελέχη της Ν.Δ θα πρέπει να θυμηθούν ότι ο κ. Τσίπρας όταν του είχε ζητηθεί- ήταν τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- να παραστεί σε μια παρόμοια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί  λέγοντας  ότι θα πήγαινε μόνο και μόνο για να ζητήσει την παραίτηση της Κυβέρνησης! 

Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία. Και πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αλλά σε επίπεδο εθνικών θεμάτων. Για τα υπόλοιπα, την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχει η Κυβέρνηση την οποία, πριν δυο μήνες, επέλεξε ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός! 

Με εκτίμηση

ο Θείος