Τις προοπτικές αλλά και τις επισφάλειες της ελληνικής οικονομίας μέσα στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέπτυξε για πρώτη φορά έναν προβληματισμό για το αν θα πρέπει να συνδέσει η χώρα τη προσφυγική κρίση με την δημοσιονομική χαλάρωση, άνοιξε ζήτημα διαχείρισης των 19,3 δισ. ευρώ που έχουν μείνει ως «μαξιλακάρι» από την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ αναγνώρισε ότι ανεξάρτητα από τις ενέργειες της κυβέρνησης υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία της χώρας.

Ακόμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση χρειάστηκαν μόλις 5,7 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με τους Θεσμούς τι θα γίνουν τα υπόλοιπα 19,3 δισ. ευρώ που έχουν μείνει ως αποθεματικό από το αρχικό ποσό (25 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός, ζήτησε άμεση και οριστική λύση για το χρέος, εξηγώντας πως μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα που οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση δε, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική σταθερότητα.

«Αυτός είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά και κομμάτι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η μείωση του χρέους και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε με νόημα: 

Είναι η μόνη φορά που μια κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη. Αν όμως αυτός ο χάρτης θα της βγει εξαρτάται από διάφορα πράγματα, πολλά εξ αυτών που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας, είναι εκτός της δικής μας επιρροής.