Με τον υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς, συνάντησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Οι δύο υπουργοί, συζήτησαν το κοινό πρόβλημα που έχει ανακύψει για τις δύο χώρες, μετά την απαγόρευση διέλευσης στο λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο», μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κοινή διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών της Κροατίας, είναι η με κάθε τρόπο αποφυγή μονομερών ενεργειών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και αντιβαίνουν στις ειλημμένες υποχρεώσεις τους και στο διεθνές δίκαιο, και που προχωρούν σε αυθαίρετο διαχωρισμό οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Οι δύο υπουργοί αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο να υψωθούν τείχη και φράχτες στην Ευρώπη, που συντηρούν μεταξύ των άλλων, το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Τέλος, αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων, όσο και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι κ.κ. Μουζάλας και Όστογιτς αποφάσισαν τα παραπάνω να αποτελέσουν τη βάση για κοινή στάση των δύο χωρών και στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.