του Τάσου Τσιφόρου 

Μπορεί το εκλογικό φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας να ακύρωσε τα αρχικά σχέδια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (μην ξεχνάμε ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η ΝΔ θα είχε, αν όχι από την περασμένη Κυριακή σίγουρα σε δύο ημέρες, νεοεκλεγμένο Πρόεδρο), ωστόσο δεν άμβλυνε τη διάθεσή του να εκμεταλλευτεί τις, εμφανώς, αποκλίνουσες πολιτικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η κυρίαρχη ανάλυση στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. 

Η δημοσιοποίηση των πρωθυπουργικών προθέσεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Μάκης Βορίδης αντέδρασε με ηχηρό τρόπο προτείνοντας στον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Σταμάτης φέρεται, κατά πληροφορίες, να λέει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να μετάσχει στη Σύσκεψη ενώ ακόμη και οι υποψήφιοι αρχηγοί (πλην Μεϊμαράκη που επέλεξε να μην τοποθετηθεί) εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις για τον Πρωθυπουργό, υποβάθμισαν άμεσα τον Γιάννη Πλακιωτάκη που θα εκπροσωπήσει το κόμμα (σ.σ. δεν έχει τη νομιμοποίηση, λένε) και, ουσιαστικά, απέκλεισαν κάθε συζήτηση επί του ασφαλιστικού. 

Υπήρξαν και στελέχη που επέλεξαν πιο μετριοπαθή λόγο, όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ όλοι θυμούνται τον Ευ. Μεϊμαράκη, την προηγούμενη Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή, να επικαλείται το θεσμικό ρόλο ευθύνης της Ν.Δ. και να σημειώνει ότι οι ακραίες, λαϊκιστικές αντιδράσεις προκάλεσαν δεινά για τον τόπο. 

Ωστόσο, παρά τις διαχωριστικές γραμμές, η Ν.Δ. μοιάζει, σε αυτή τη δοκιμασία, να βρίσκει βηματισμό. Πληροφορίες του Newpost θέλουν τον Γ. Πλακιωτάκη να παίρνει το “ΟΚ” των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά στην ανάγκη θεσμικής εκπροσώπησης του κόμματος στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά και να συμφωνούν με τη θέση του υπηρεσιακού αρχηγού του κόμματος ότι «θα προσέλθει, θα ακούσει και δεν θα δεσμευτεί». 

Με άλλα λόγια, η Νέα Δημοκρατία, δια του κ. Πλακιωτάκη, ναι μεν θεσμικά θα συμμετέχει στη σύσκεψη, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θα συνυπογράψει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. 

Κι αυτό δεν θα συμβεί μόνον διότι ο κ. Πλακιωτάκης, όσες καλές προθέσεις κι αν έχει, δεν μπορεί να δεσμεύσει το κόμμα ενόψει της εκλογής αρχηγού. Θα συμβεί και γιατί η όλη Ν.Δ. μοιάζει να έχει κοινή θέση απέναντι στο ασφαλιστικό θέμα που ανοίγει ο κ. Τσίπρας. 

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι αντίθετη σε οποιαδήποτε σκέψη υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου είναι η καραμανλική πτέρυγα, προφανώς κάθετα αρνητικοί είναι και οι σαμαρικοί ενώ χθες και ο Κυρ. Μητσοτάκης απέκλεισε οποιαδήποτε «συνενοχή» της Ν.Δ. στο εν λόγω θέμα. Δεν υπάρχουν, συνεπώς, οι προϋποθέσεις για να πυροδοτηθεί ένταση και τάσεις... αυτονόμησης στο εσωτερικό της Ν.Δ. 

Τουλάχιστον όχι επί της ουσίας. Διότι, επί της διαδικασίας δεν αποκλείεται και να υπάρξουν. Συγκεκριμένα, με δεδομένη την αρνητική ψήφο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και του ΚΚΕ και της Χρ. Αυγής, τί θα πράξει η Ν.Δ. εάν το νομοσχέδιο – που συνιστά μείζον προαπαιτούμενο κινδυνεύσει να απορριφθεί εξαιτίας διαρροών στην κοινοβολευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ. Μετριοπαθή στελέχη ισχυρίζονται ότι, σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. θα μπορούσε να απέχει, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει το σχέδιο νόμου και με λιγότερες από 150 ψήφους. Διαφορετική είναι η προσέγγιση άλλων στελεχών (ενδειτικά οι Άδωνις, Βορίδης, Τζιτζικώστας), οι οποίοι και εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος στόχος από την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Με όποιο κόστος.