Το «αυθαίρετο» φιλτράρισμα από ορισμένες χώρες των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη αντίκειται «στις αρχές της ΕΕ», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Οι αυθαίρετες ενέργειες ορισμένων χωριών, η κατασκευή φρακτών οι οποίοι εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτών των ανθρώπων, δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν υπό δύσκολες συνθήκες διά θαλάσσης (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές) στα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο ίδιος.

Για τον κ. Τόσκα το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, «επιλύνοντας τα προβλήματα στις χώρες (κοντά στις) εμπόλεμες ζώνες, που προκαλούν τη μεταναστευτική ροή».

Ο κ. Τόσκας κάλεσε την ΕΕ να «αποφασίσει με συλλογικό τρόπο ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη» και δήλωσε ότι διαφωνεί με «το κλείσιμο των συνόρων».

Ακόμη, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αντέξει όλους τους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων αυτών που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

«Συμφωνώ να επαναπροωθούνται οι μετανάστες στις χώρες που δεν βρίσκονται σε πόλεμο», αλλά προηγουμένως θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους ώστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.