Επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Γιάννης Βαρουφάκης, στην διάρκεια της οποίας χθες πραγματοποίησε διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και αποκάλυψε ότι βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος, το οποίο αποκαλεί «Democratise Europe»

Ο Βαρουφάκης επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ την Πέμπτη για να μιλήσει για τις οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης. Σε μια κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων επισήμανε ότι η δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης είναι «λίγο σαν την εισβολή της Ρωσίας».

«Στην αρχή υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος», είπε. «Ακριβώς όπως τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα ...που εισβάλλουν στην χώρα και να καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης, χωρίς μεγάλη αντίσταση. Στη συνέχεια, όμως σιγά-σιγά έρχεται βαρυχειμωνιά. Οι Κοζάκοι και οι Ρώσοι αντάρτες αρχίζουν να ανατινάζουν και τελικά θα καταλήξουν με το αίμα στο χιόνι».

Στην συνέχεια, πρόσθεσε είναι ότι δεν υπάρχει γυρισμός από το ευρώ, διότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο.

Όπως, επίσης, τόνισε στην διάρκεια της διάλεξής του, ''αυτό που χρειάζεται, λέει, είναι μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και, όπως αποκάλυψε αυτό είναι το επόμενο έργο του.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη:

Ο λόγος που η Ευρώπη καταρρέει είναι λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος. Αν δεν ξεπεραστεί το έλλειμμα της Ευρώπης πρόκειται να πεθάνει. Στη συνέχεια, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι σε αναταραχή.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ονομάζει το φιλόδοξο νέο πολιτικό εγχείρημα του «Democratise Ευρώπη» και συμπληρώνει ότι «μαζί με μια σειρά συναδέλφων που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κίνημα το οποίο θα είναι πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό και θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα κοινά προβλήματα που έχουμε».