current views are: 2

27 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:36

Τι θα πει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

«Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι η αντιπολίτευση θα διαλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας, αντί να αναπτύξει τις δικές της θέσεις. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του…»: τη φράση αυτή χρησιμοποιούσε χθες κυβερνητική πηγή, με τη θέση αυτή θα αρχίσει από το πρωί τα τηλεφωνήματα ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 08:36’
αρθρο-newpost

«Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι η αντιπολίτευση θα διαλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας, αντί να αναπτύξει τις δικές της θέσεις. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του…»: τη φράση αυτή χρησιμοποιούσε χθες κυβερνητική πηγή, με τη θέση αυτή θα αρχίσει από το πρωί τα τηλεφωνήματα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι η αντιπολίτευση θα διαλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας, αντί να αναπτύξει τις δικές της θέσεις. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του…»: τη φράση αυτή χρησιμοποιούσε χθες κυβερνητική πηγή, με τη θέση αυτή άρχισε από το πρωί τα τηλεφωνήματα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τελικά φαίνεται ότι η επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να συνεδριάσει το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες της ευρω-τουρκικής συνόδου, με το προσφυγικό να κυριαρχεί εκ των πραγμάτων, θα ικανοποιηθεί καθώς κλειδώνει η σύσκεψη για αύριο το μεσημέρι στις 12.

Αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος που επιβάλλει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών: δεδομένης της κυβερνητικής επιδίωξης να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως τις 15 Δεκεμβρίου και να έχει ψηφιστεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, πολύς καιρός δεν υπάρχει.

Επί της ατζέντας, τώρα, μάλλον δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί του τόπου πρέπει να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για το προσφυγικό θέμα, όταν ένας πόλεμος και η έξαρση τρομοκρατικής βίας «φωλιάζουν» στη γειτονιά μας.

Με το ασφαλιστικό τα πράγματα είναι διαφορετικά ασφαλώς. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει συνεννόηση, με σκοπό να εμφανιστεί ενισχυμένο διαπραγματευτικά, όταν θα έχει τους θεσμούς απέναντί του. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει να δρομολογήσει μια μεταρρύθμιση «μακράς πνοής», όπως την αποκαλεί, και κατά τη διατύπωση κυβερνητικών κύκλων, όταν η επίδραση των μεταρρυθμίσεων υπερβαίνει την τετραετία, τότε τα δημοκρατικά ήθη επιβάλλουν στην κυβέρνηση να επιδιώξει τον εθνικό διάλογο.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι δεν μίλησε τώρα για πρώτη φορά για την ανάγκη εθνικού διαλόγου στο ασφαλιστικό. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν δε, όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας στις 5 Οκτωβρίου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:

«Θα έλεγα ότι αυτό (η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού) αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και σε αυτήν την εθνική προσπάθεια επιθυμούμε και επιδιώκουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν ρόλο εποικοδομητικό και να συμβάλουν δημιουργικά με προτάσεις, όχι με αφορισμούς. Διότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αφορά αυτήν την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτήν την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις. Αφορά το ίδιο το μέλλον και την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά τις επόμενες γενιές», ήταν οι χαρακτηριστικές αναφορές του πρωθυπουργού.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση είναι που επιδιώκει το διάλογο, και δεν της το επιβάλλει κανένας θεσμός, όπως υποστήριξε χθες βράδυ ο τηλεοπτικό σταθμός ‘Mega’, προκαλώντας την ακαριαία διάψευση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως και διέψευδαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η πρωτοβουλία τους αυτή σχετίζεται με τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης. Σενάρια που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανακινούνται από εκείνους που ενώ εγκαλούσαν προεκλογικώς τον ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή της χώρας, την ίδια στιγμή καλούσαν σε συγκυβέρνηση μαζί του. «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και πολιτικά σταθερή», με συγκεκριμένο οδικό χάρτη που οδηγεί στην πρώτη αξιολόγηση αφενός, στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του δημόσιου χρέους αφετέρου.


σχετικα αρθρα