Και ως δια μαγείας εξαφανίστηκε το θέμα των προσφυγικών ροών και τη θέση του πήρε η τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας. 

Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έως τις 24 Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα 719.000 πρόσφυγες. 

Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στην Ειδομένη, προκαλώντας έμφραγμα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και έντονη δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα εκφράστηκε στον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 

Η Ευρώπη προσπαθεί με Συνόδους Κορυφής να απαντήσει στο πρόβλημα όμως ήδη οι πολιτικές που αναπτύσσονται έχουν ακροδεξιό πρόσημο. Ο ένας μετά τον άλλον αξιωματούχοι  βάζουν ζήτημα αριθμού απορρόφησης προσφύγων και υψώνουν τείχη. 

Ο Γιάννης Μουζάλας επισημαίνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται το κλείσιμο των συνόρων, δεν προστατεύεις έτσι τα εξωτερικά σου σύνορα, υπογραμμίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, ωστόσο το μείζον πρόβλημα  ότι χιλιάδες άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους έφτασαν στην Ελλάδα, είναι  σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα παραμένει και αυτό γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και χώροι για να φιλοξενηθούν εν όψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες κιόλας ημέρες. 

Ο Δήμαρχοι των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες έχουν προειδοποιήσει αρμοδίως ακόμα και τον Πρωθυπουργό ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλο αυτόν τον πληθυσμό. 

Για τραγική κατάσταση κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που προσπαθεί με σπιτάκια και σκηνές να  δημιουργήσει προσωρινά καταλύματα. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό όπως δηλώνουν στο newpost. 

Με χαμηλές προσδοκίες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής για την προσφυγική κρίση, καθώς η ανακούφιση των προσφύγων θα επισκιαστεί από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, τις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας αλλά και ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ας ελπίσουμε ωστόσο οι ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανακοινώσουν ουσιαστικά μέτρα για τη μετεγκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων.