«Κλείδωσε» για αύριο Σάββατο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο χαμήλωσε τον πήχη, μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών.. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κυρία Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, όπως έγραψε νωρίτερα το newpost, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει συνεννόηση, με σκοπό να εμφανιστεί ενισχυμένο διαπραγματευτικά, όταν θα έχει τους θεσμούς απέναντί του. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει να δρομολογήσει μια μεταρρύθμιση «μακράς πνοής», όπως την αποκαλεί, και κατά τη διατύπωση κυβερνητικών κύκλων, όταν η επίδραση των μεταρρυθμίσεων υπερβαίνει την τετραετία, τότε τα δημοκρατικά ήθη επιβάλλουν στην κυβέρνηση να επιδιώξει τον εθνικό διάλογο.

Για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα αρχίσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις προθέσεις του πρωθυπουργού, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι επιχειρείται η αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων για κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας. Παράλληλα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι προσχηματική η επίκληση του προσφυγικού,.

Την πρόθεσή του να παρευρεθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εξέφρασε ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η ΝΔ ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρευρεθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως να μην εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα», τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost, η Νέα Δημοκρατία διά του κ. Πλακιωτάκη, ναι μεν θεσμικά θα συμμετέχει στη σύσκεψη, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θα συνυπογράψει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν θα συμβεί μόνον διότι ο κ. Πλακιωτάκης, δεν μπορεί να δεσμεύσει το κόμμα ενόψει της εκλογής αρχηγού, αλλά και γιατί όλη η ΝΔ μοιάζει να έχει κοινή θέση απέναντι στο ασφαλιστικό θέμα που ανοίγει ο κ. Τσίπρας. 

Την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ. 

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυρία Γεννηματά, κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα με αυστηρό ύφος ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά. Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Όσον αφορά τον Σταύρο Θεοδωράκη, από το Ποτάμι διαμηνύουν ότι θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στηΝ αυριανή σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε».

Θετικά ανταποκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης», έκανε λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στο αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, σενάρια που, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ανακινούνται από εκείνους που ενώ εγκαλούσαν προεκλογικώς τον ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή της χώρας, την ίδια στιγμή καλούσαν σε συγκυβέρνηση μαζί του.  «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και πολιτικά σταθερή», με συγκεκριμένο οδικό χάρτη που οδηγεί στην πρώτη αξιολόγηση αφενός, στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του δημόσιου χρέους αφετέρου», υπογραμμίζουν.