Στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας που δεν έγιναν και στις αντεγκλήσεις που δημιούργησε αυτή η αναβολή αναφέρθηκε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι αν ''υπήρχε από τους υποψήφιους η σκέψη για μετατροπή του τεχνικού θέματος σε πολιτικό, τότε δεν είναι άξιοι να γίνουν υποψήφιοι''. 

Όπως τόνισε: 

Η σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε τη ΝΔ.  Αν σκέφτηκαν να μετατρέψουν το τεχνικό θέμα σε πολιτικό για να συσπειρώσουν τους υποστηρικτές τους, τότε είναι ανάξιοι να είναι αρχηγοί ενός μεγάλου κόμματος. Γιατί δεν ανέδειξαν τα δικά τους θέματα, τις δικές τους θέσεις, τις οποίες δεν έχω ακούσει κιόλας ολοκληρωμένες. Έχω ακούσει σκόρπιες σκέψεις. 

Υπογράμμισε δε, ότι επί των ημερών του "υπήρχε περισσότερη ευπρέπεια" μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούσαν την προεδρία της ΝΔ.

Επισήμανε ακόμη ότι τα ιδανικά, με τα οποία χαράχτηκε ο δρόμος της ΝΔ, "είναι αναλλοίωτα και διαχρονικά" και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο άλλο κόμμα, το οποίο να εκφράζει τα ίδια ιδανικά και να παρακάμψει τη ΝΔ, ενώ σε ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει για να εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες τη ΝΔ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: "πρώτα απ' όλα να κάνουμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Το οποίο δεν βλέπω να γίνεται".

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η ΝΔ να συμφωνήσει στη συναίνεση στο ασφαλιστικό και στο προσφυγικό που ζητάει η κυβέρνηση είπε ότι η συναίνεση δεν δίνεται άνευ γενικότερου σχεδιασμού, ενώ στην ερώτηση, αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και σε ευρύτερες συγκλήσεις είπε: "πρέπει να δούμε το περιεχόμενο των συγκλήσεων, δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων πρέπει ή δεν πρέπει. Θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος η κατάσταση τη στιγμή εκείνη".