Με αφορμή την έναρξη του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία, το ΚΚΕ μιλά για προσπάθεια να καλυφθούν, με πασπάλισμα διαλόγου, τα τραγικά αδιέξοδα στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης.
 
Όπως αναφέρει το κίνημα:
 
Μια ματιά να ρίξει κανείς σε νηπιαγωγεία, σχολεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ΤΕΙ θα καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει, με πασπάλισμα διαλόγου, τα τραγικά αδιέξοδα στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης με τα οποία δίνουν καθημερινά μάχη εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές και γονείς» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την έναρξη Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία από την κυβέρνηση.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μιλάει για «εθνικό και κοινωνικό διάλογο», τη στιγμή που ψήφισε στο τρίτο μνημόνιο μέτρα που:

* προβλέπουν τη συνέχιση αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία (κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις, παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιδραστική αξιολόγηση).

* συνεχίζουν την εφαρμογή του νόμου 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για το λύκειο (επέκταση της μαθητείας, πρόωρη κατηγοριοποίηση των μαθητών, άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων στις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης).

* ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ, όπως σύνδεση της χρηματοδότησης με τις «αξιολογήσεις» σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, εισαγωγή διδάκτρων στα προπτυχιακά κ.ά.

«Στόχος είναι να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα επείγοντα προβλήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή στα νέα μέτρα φωτιά που ετοιμάζονται», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ συμμετέχοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα καταθέσει τις απόψεις του. Δεν θα συμμετάσχει σε καμία άλλη από τις "Επιτροπές" και τα "Συμβούλια", που συγκροτεί ή επανασυστήνει η κυβέρνηση, στα χνάρια προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Το βασικό, σήμερα, είναι ο λαός να μην δείξει καμία ανοχή και συναίνεση. Να οργανώσει την πάλη του σε κάθε χώρο, να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται. Να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία στις 3 του Νοέμβρη.