Για επιζήμια στάση της αντιπολίτευσης που δεν διστάζει να μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας χαριν του μικροπολιτκού οφέλους της κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι. 

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν την εικόνα για τον προσωρινό αρχηγό της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη ότι μπαινόβγαινε στο συμβούλιο προκειμένου να πάρει οδηγίες προφανώς ενώ προς στιγμής εμφανίστηκε και αντίθετος στα hot spots. 

Όταν στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε ότι η θέση αυτή είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή ο κ. Πλακιωτάκης εξήλθε και πάλι από την αίθουσα, και όταν επέστρεψε συνέναισε τελικώς με την συγκρότηση των hot spots. 

Αλλά και για την Φώφη Γεννηματά δεν είναι καλυτερη η εικόνα που δίνου τα κυβενηρτικά στελέχη καθώς όπως υποστηρίζουν ενώ στην αρχή δέχθηκε την τελική θέση Τσίπρα να μην στηθεί διακομματική επιτροπή για το ασφαλιστικό αλλά να γίνει ο διάλογος στη Βουλή με την ταυτόχρονη διασφάλιση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε από την αίοθουσα και όταν επέστρεψε δεν συμφώνησε ούτε με αυτή την πρόταση. Στο σημείο αυτό φέρεται να εξαρράγη ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό με το PSI και τις περικοπές συντάξεων.  

Εξάλλου οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα έχει τις υπογραφές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατ ουσίαν χάθηκε μια ευκαιρία να βρεθεί ο τρόπος για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς περικοπές συντάξεων. Ενώ για τον εκλογικό νόμο, κυβενρητικοί κύκλοι ελεγαν πως δεν έγινε συζήτηση ουσίας αλλά μπορεί και να μην έχει αντίρρηση η κυβέρνηση να ξεκινήσει ο διάλογος πριν τη συνταγματική αναθεώρηση.