Τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI έθεσε στο τραπέζι της συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ο κ.Καμμένος ανέφερε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Την πολιτική του PSI, που στέρησε 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες, την πολιτική που «κούρεψε» τα ελληνικά ομόλογα, 192 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικρο-ομολογιούχων, σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές». 

Για το μεταναστευτικό ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία ενώ η κυβέρνηση ζήτησε την ενίσχυση της χώρας από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε  «για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών. Παράλληλα, αποφασίσαμε την αλλαγή - από αυτή τη Βουλή - του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της Νέας Δημοκρατίας».
 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καμμένου:

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για τρία βασικά θέματα: το μεταναστευτικό, τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό.
 
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία, τελικά, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, όπου απ' ό,τι φαίνεται επικράτησαν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε σχέση με τα αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό.
 
Ζητήσαμε την ενίσχυση της χώρας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης - οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση των μέσων - για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό μετά τις νέες εξελίξεις που είχαμε με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
 
Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία. Ζητήσαμε την εμπλοκή της Frontex ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.
 
Αυτή η εθνικά διαμορφωμένη θέση θα βοηθήσει την Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό.
 
Στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών. Παράλληλα, αποφασίσαμε την αλλαγή - από αυτή τη Βουλή - του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με διαφωνία σε αυτό το σημείο της Νέας Δημοκρατίας.
 
Στο ασφαλιστικό, δυστυχώς, είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων, των πρώην εταίρων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη θέση των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Την πολιτική του PSI, που στέρησε 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία, την πολιτική που στέρησε 37,8 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες, την πολιτική που «κούρεψε» τα ελληνικά ομόλογα, 192 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των μικρο-ομολογιούχων, σε αντίθεση με την προστασία που παρείχαν σε συγκεκριμένους επενδυτές.
 
Παρότι η θέση την οποία τελικά διαμορφώσαμε, θέση κοινής λογικής, δηλαδή ότι ζητάμε μία λύση η οποία, πρώτον, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και δεύτερον, τη μη περικοπή των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προτίμησαν να μην συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους.
 
Πλέον, θεωρώ ότι παράλληλα με την ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων κομμάτων για την προστασία των συντάξεων και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας εξεταστικής επιτροπής για τα αποτελέσματα του PSI και την καταστροφή που επήλθε στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης, αλλά διαχωρίζει, απ' ό,τι φαίνεται, τις πολιτικές δυνάμεις του χθες που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την πολιτική Βενιζέλου - Σαμαρά, από τα υπόλοιπα κόμματα.
 
Η συμφωνία μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας ενισχύει την εθνική θέση και όχι την Κυβέρνηση. Μία εθνική θέση με την οποία πλέον μπορεί να διαπραγματευτεί ο Πρωθυπουργός της χώρας με τους εταίρους μας».