Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραπαίει και να αναζητεί στηρίγματα, στη ΝΔ προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο απέναντι στις κοσμοιστορικές αλλαγές που συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον.

Την ώρα μάλιστα που στο εσωτερικό οι πολίτες δέχονται μια ανελέητη οικονομική επίθεση η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απούσα, γεγονός που δεν φαίνονται να το αντιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ.

Στις ημέρες που απομένουν μέχρι να στηθούν εκ νέου οι κάλπες  στην κεντροδεξιά παράταξη για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συνεχίσει πάνω στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε: χαμηλούς τόνους, πολιτικά επιχειρήματα και πολιτική συζήτηση, σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ρεαλισμός και ενότητα, ώστε να είναι δυνατή την επόμενη μέρα η ανασύνταξη της ΝΔ.

Ο ίδιος, όπως έλεγαν συνεργάτες του στο Newpost.gr, εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων που διανύει η χώρα, κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος , της ΝΔ , που αποτελεί, όπως σημείωναν την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας . Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει να μπουν στην άκρη «ατομικές φιλοδοξίες , απωθημένα και πάθη του παρελθόντος και συμφέροντα», ώστε να μη χρησιμοποιηθούν για τη διαίρεση ή την διάλυση της ΝΔ.

Στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδείξουν ξανά το μήνυμα «η ΝΔ από την αρχή», καθώς θεωρούν ότι δικαιώθηκε από τις εξελίξεις με το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής. «Οι παθογένειες και η οργανωτική δομή που πάσχει και κατήγγειλε ο Κυριάκος σε όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδείχθηκαν στην πράξη», έλεγαν οι συνεργάτες του στο newpost.gr.

Παράλληλα, στην προεκλογική περίοδο που ξεκινά πάλι, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να μην αποθαρρυνθούν από την εξέλιξη της προηγούμενης Κυριακής, την οποία την αποδίδουν σε συνδυασμό αστοχίας και ατυχίας και να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία. «Όσο εγγυάται ο κ. Μεϊμαράκης την ενότητα, άλλο τόσο την εγγυόμαστε και εμείς», λένε χαρακτηριστικα.

Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα κατάλαβαν ότι η επικοινωνιακή τακτική που είχαν επιλέξει ήταν λάθος και πλέον θα προσπαθήσουν την προεκλογική παρουσία του 37χρονου περιφερειάρχη σε «σοβαρά» ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει καθημερινές παρεμβάσεις, ενώ συμφώνησε με τον κώδικα δεοντολογίας που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των υποψηφίων.

Έντονη κριτική δέχεται πάντως ο κ. Τζιτζικώστας, για τη διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία εμφανίζεται και ο ίδιος, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Από την Περιφέρεια εξηγείται ότι ήταν συμβατική υποχρέωση που έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά δεν απαντούν στο επιχείρημα, ότι για τους λόγους αυτούς ο κ. Τζιτζικώστας έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του, όπως έκαναν οι άλλοι τρεις συνυποψήφιοί του.

Με περιοδείες και δημόσιες παρεμβάσεις κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα προτάξει την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που έχει κρατήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αν και ο ίδιος επικρίνεται γιατί αν είχε αυτή τη θέση, δεν την κράτησε από τον Ιούλιο, όταν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο.