current views are: 11

29 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:54

Βούλτεψη: Εκεί που θα βάραγαν νταούλια, τώρα θέλουν να βαράνε… κοινά ανακοινωθέντα

Η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση στο Προεδρικό, με τις οποίες “προσπάθησε πάλι να μεταθέσει τις ευθύνες του, αλλά και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Καμμένου”, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Δημοσίευση 10:54’

Η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση στο Προεδρικό, με τις οποίες “προσπάθησε πάλι να μεταθέσει τις ευθύνες του, αλλά και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Καμμένου”, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση στο Προεδρικό, με τις οποίες “προσπάθησε πάλι να μεταθέσει τις ευθύνες του, αλλά και μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Καμμένου”, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μπροστά στον πανικό που έχει προκαλέσει στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και στους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο η μείωση της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και ο ορατός πλέον κίνδυνος να απολέσουν τις ψήφους και άλλων βουλευτών, θυμήθηκαν τώρα την ανάγκη για συνεννόηση και συναίνεση.

Για άλλη μια φορά προσπαθούν προπαγανδιστικά να παραπλανήσουν τον λαό, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν μπορούν να λυθούν με ένα… κοινό ανακοινωθέν!

Εκεί που θα βάραγαν τα νταούλια, τώρα θέλουν να… βαράνε κοινά ανακοινωθέντα!

Εκεί που μιλούσαν για «προπαγάνδα της συναίνεσης», τώρα παριστάνουν τους κήρυκες της εθνικής συνοχής!

Όλοι θυμόμαστε ότι η άρνηση των Τσίπρα – Καμμένου να υπάρξει μια συνεννόηση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε τη χώρα στις εκλογές του Ιανουαρίου και στην περιπέτεια που ζούμε τώρα.

Πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έβαλαν στον λαό το δίλημμα, «ποιοι θέλετε να διαπραγματευτούν, αυτοί ή εμείς;». Επομένως, τι τους θέλουν τώρα τους… «αυτούς»;

Αλλά και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας δεν κατέβαλε την παραμικρή προσπάθεια για συνεννόηση. Αντίθετα, πήγε κατευθείαν στον μόνιμο εταίρο του κ. Καμμένο και μαζί σχημάτισαν κυβέρνηση.

Όσο οι δύο σημερινοί εταίροι του «ναι σε όλα» βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ήσαν οι μεγαλύτεροι εχθροί της συνεννόησης και της συναίνεσης. Και όποτε την επικαλούνταν, το έκαναν με τους δικούς τους όρους.

Ας θυμηθούμε:

-6 Νοεμβρίου 2011, Πολιτική Απόφαση της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού: «Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας το πολιτικό σύστημα, προσπαθεί να ανασυνταχθεί.. Κάτω από τον ψευδώνυμο τίτλο της “εθνικής σωτηρίας και συναίνεσης”, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να ανατάξει την ηγεμονία του, ώστε με καλύτερους όρους να συνεχίσει να υλοποιεί τις επιλογές εξόδου από την κρίση σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας».

-17 Μαΐου 2014, συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής». Στην ερώτηση «γιατί αποκλείετε την εθνική συναίνεση;», απαντά: «Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. 40 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Μετά τη διέσυραν και την ενέπλεξαν σε περιπέτειες. Και στο τέλος κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να παρουσιάζονται ως εγγυητές της διάσωσης».

-10 Οκτωβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, Βουλή, Συζήτηση για παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης:  «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ακούστε με. Σας ζητώ να το ξανασκεφτείτε και ζητώ από τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί. Δεν είναι ωφέλιμο για τον τόπο, δεν είναι ούτε και για εσάς. Συναίνεση, όπως το Σύνταγμα προβλέπει -για να συνεννοηθούμε- εκατόν ογδόντα Βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί προφανώς και αυτή η συναίνεση δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο.

Συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας Κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφική πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων.

Θαρρώ πως όποιος θέλει να δώσει τέτοιου είδους συναίνεση θα έχει το σθένος σήμερα να υπερψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης που καταθέσατε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας. Σας προτείνω, λοιπόν, σήμερα το βράδυ να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε, να πράξετε όπως ορίζει το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι η παραμονή σας τέσσερις ακόμα μήνες στις καρέκλες της εξουσίας το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τη χώρα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές! Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές!

Με αυτά τα δεδομένα και με ακόμα χειρότερα σήμερα, ακόμα πιο έντονα σας λέμε: Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων χωρίς την συναίνεση του πρώτου κόμματος.

Το λέω ξανά όχι μόνο για να το ακούσετε εσείς, αλλά και για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον. Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του.

Όπως γνωρίζετε, όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές –το ξεκαθαρίζω για ακόμη μία φορά- σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια της λιτότητας με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία, παράγραφος!

Και με αυτό τον τρόπο θέλω να δώσω μία απάντηση και σε όσους Βουλευτές από αυτό εδώ το Βήμα, καλοπροαίρετα ενδεχομένως, μίλησαν για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και για συναίνεση. Δεν αρνούμαστε τη συναίνεση. Όμως, το ερώτημα που θέτουμε είναι «σε ποια βάση συναίνεση;». Για μας είναι προφανές. Η προοπτική περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας οδηγεί στη διαιώνιση της Ελλάδας ως μιας χώρας πειραματόζωου των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην Ευρώπη, ως μία χώρα αποικίας, χρέους και ανεργίας.

Ποια συναίνεση μπορεί να δώσει κανείς σε αυτή την προοπτική; Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής ήδη διαμορφώνεται ευρεία, ευρύτατη συναίνεση στο κοινωνικό πεδίο. Είναι η συναίνεση πάνω στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη που θέτει αδιαπραγμάτευτες κοινωνικές προτεραιότητες, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη φορολογική αποφόρτιση των μεσαίων στρωμάτων, την ενίσχυση της ζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πάνω σε αυτό το σχέδιο θα δημιουργηθούν οι όποιες προωθητικές συναινέσεις της επόμενης ημέρας και όχι πάνω στο αποτυχημένο και καταστροφικό σχέδιο της λιτότητας.

Όμως, άκουσα το τριήμερο και πολλούς συναδέλφους από τα κυβερνητικά έδρανα να μιλούν όχι για συναίνεση, αλλά για τη στοιχειώδη ανάγκη συνεννόησης παρά τις διαφορετικές οπτικές. Εμείς αυτή τη συνεννόηση δεν την αρνηθήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μία Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που απαξιώνει όχι μόνο την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά συνολικά την κοινοβουλευτική διαδικασία».

-13 Οκτωβρίου 2014. Ν. Παππάς, σχετικά με την συνεννόηση:  «Δεν θα αρνηθεί (ο Τσίπρας) πρόσκληση και θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτά που είναι να του πει: Ότι πρέπει να παραιτηθεί».

-19 Οκτωβρίου 2014.  Δήλωση Ν. Βούτση: «Διάλογος μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή: Της μη βιωσιμότητας του χρέους, του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής».

-22 Οκτωβρίου 2014. Διάλογος μεταξύ Π. Σκουρλέτη και Γ. Παπαδάκη στον Αντέννα:

Σκουρλέτης: «Ο κ. Σαμαράς έχει τα τηλέφωνα κατεβασμένα, κλειστά από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε».

Παπαδάκης: «Να το γράψω ότι ο κ. Τσίπρας ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα θέματα της χώρας;»

Σκουρλέτης: «Να μην το γράψετε έτσι ακριβώς. Αλλά να κρατήσετε την ουσία του ζητήματος».

-23 Οκτωβρίου 2014. Ν. Παππάς, Αντέννα, Παπαδάκης: «Αν ο Τσίπρας πάει στον Σαμαρά θα ζητήσει εκλογές».

-24 Οκτωβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης, Σκάι: «Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ».

-26 Οκτωβρίου. Ν. Παππάς, Real News: «Αν ο Σαμαράς καλέσει τον Τσίπρα σε συνάντηση, ο Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές».

-3 Νοεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας στον Πρόεδρο Παπούλια: «Ο λαός πρέπει να επιλέξει νηφάλια ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές». Ζητά άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «για να συμφωνήσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών».

-14 Νοεμβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης, Βήμα Fm: «Δεν βλέπω προοπτική ή αίτημα από τη δική μας πλευρά και δεν ξέρω τι νόημα θα είχε».

-17 Νοεμβρίου 2014 (πηγή του κόμματος): Ο κ. Τσίπρας έχει δημόσια δηλώσει ότι μπορούν από τώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν για ΠτΔ μετά τις εκλογές, για άμεση προσφυγή στις κάλπες και για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, αλλά οι θέσεις αυτές δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση.

-18 Νοεμβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης, Σκάι: «Η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημοσίων σχέσεων. Οι διαφωνίες είναι άκρως πολιτικές».

-18 Νοεμβρίου 2014. Δ. Βίτσας, Σταρ, Τσαπανίδου: «Πώς μπορεί να γίνει συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς λέμε ότι δεν είναι; Σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης γιατί προγραμματικά και πολιτικά πλέουμε σε διαφορετικές θάλασσες».

-18 Νοεμβρίου 2014. Αλ. Καλύβης, ΑΡΤ. (Μέλος Π.Γ.): «Όπως είναι τα πράγματα υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στα πιο κρίσιμα ζητήματα, υπάρχουν πλήρως ανταγωνιστικές επιλογές: Μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη της κυβέρνησης, προοδευτική και αντιμνημονιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τους αγώνες και τις άμεσες εκλογές».

-19 Νοεμβρίου 2014 (λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που κλείνει το θέμα). Ο εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης στη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» σε μια συνάντηση ως ενδιάμεσο βήμα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για εκλογές τώρα, διερεύνηση δυνατοτήτων για εκλογή ΠτΔ μετά τις εκλογές και συμφωνία για διαγραφή μέρους τους χρέους. Αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα να γίνει συνάντηση, ο λαός έχει να διαλέξει μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντιθέτων σχεδίων – της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε «τριμερή» με Βενιζέλο (όπως εκείνη την ημέρα ανέφερε το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»).

-19 Νοεμβρίου 2014. Κείμενο Πολιτικής Γραμματείας: Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί λήξασα τη συζήτηση περί συνάντησης Τσίπρα-Σαμαρά και λήξαντα τον διάλογο μέσω των ΜΜΕ με την κυβέρνηση. Δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί. Επειδή, όπως αναφέρεται, εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς δείχνουν απόλυτα προσηλωμένοι στη σχέση τους με την τρόικα» και «επομένως δεν έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση».

-19 Νοεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Αντέννα, Παπαδάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση πολιτικής συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση».

-19 Νοεμβρίου 2014. Ευκλ. Τσακαλώτος, Μέγκα: «Με αριστερά θα κυβερνήσουμε και με αριστερές θέσεις θα πάμε σε όποιον μας καλέσει. Συζητήσεις χωρίς προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν για μας».

-19 Νοεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, Κόντρα: «Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης στα θέματα της οικονομίας και του χρέους».

-19 Νοεμβρίου 2014, τηλεγράφημα Αθηναϊκού Πρακτορείου:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε σήμερα ότι είναι «ανοιχτός» σε μία συνάντηση Αντ. Σαμαρά- Αλ. Τσίπρα, ωστόσο αυτή πρέπει να είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως την έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για εκλογές τώρα, διερεύνηση δυνατοτήτων για εκλογή Προέδρου μετά τις εκλογές και συμφωνία για διαγραφή μέρους του χρέους.

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα μπορούν να δημιουργήσουν το έδαφος για μία ελάχιστη συνεννόηση, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους, δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση και υπογράμμισε ότι ο λαός έχει να διαλέξει μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων σχεδίων, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δήλωσε ότι αν πρόκειται να γίνει μία συνάντηση, όπως την περιέγραψε, ως ένα ενδιάμεσο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι ένα θετικό βήμα. Και σε άλλο σχετικό ερώτημα, ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Τσίπρα, λέγοντας ότι επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε τι είδους σχήμα συνάντησης θα είναι με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

-20 Νοεμβρίου 2014. Γ. Σταθάκης, Real Fm.  «Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, από το αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μια συμφωνία η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και να απεμπλακεί το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου.  Σημασία έχει να υπάρξει η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, ότι συμφωνούμε σε εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τεράστια φθορά στην κυβέρνηση».

Ακολουθεί νέα δήλωσή του (μέσω Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ):  «Η δήλωσή μου στην πρώτη συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Η εκλογή ΠτΔ μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

-20 Νοεμβρίου 2014. Ν. Παππάς, Σκάι: «Εμείς δεν θέλουμε να υπογραφεί καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαού. Ο Τσίπρας θα ζητήσει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

-20 Νοεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Real Fm, Χατζής. «Εκλογή ΠτΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή».

-20 Νοεμβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής: «Εδώ και τώρα εκλογές. Καμιά συναίνεση για εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή».

-20 Νοεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, Σκάι:  «Σε τι να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά; Για να συνεχίσουμε μια πολιτική που έχει ισοπεδώσει την κοινωνία;».

-20 Νοεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Real Fm: «Καμιά, καμιά συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνεται και δεν πρόκειται να δοθεί με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε καμία κοινή πολιτική προγραμματική βάση με αυτά τα κόμματα».

-21 Νοεμβρίου 2014. Ν. Βούτσης, στο ΑΠΕ: «Θέλουμε εκλογές χθες. Απεξαρτημένα από τον ΠτΔ, αλλά αν όχι, τουλάχιστον να μην βρει η κυβέρνηση τους 180».

-23 Νοεμβρίου 2014. Σταθάκης, Μέγκα: «Αν υπάρχει ημερομηνία εκλογών, από εκεί και πέρα το θέμα του ΠτΔ μπορεί να είναι αντικείμενο συνεννόησης».

-23 Νοεμβρίου, Ν. Βούτσης, Real News: «Επιμένουμε: Εκλογές χθες».

-23 Νοεμβρίου 2014. Δ. Στρατούλης, Real Fm: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν υπάρχει κοινή προγραμματική πολιτική βάση. Ζητάμε χθες εκλογές. Συναίνεση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο».

-24 Νοεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, Σταρ, Στον Ενικό: «Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, καθώς δεν υπάρχει πολιτική βάση. Το μόνο που μπορεί να υπάρχει είναι μια αντιπαράθεση με δημοκρατικούς κανόνες».

-28 Νοεμβρίου 2014. Π. Λαφαζάνης – Θεσσαλονίκη, Ομιλία σε εκδήλωση (Δίκτυο Οικονομολόγων και Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας): «Καμιά βάση συνεννόησης με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

-29 Νοεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, (στη γνωστή ομιλία στη Λαμία, όπου είπε ότι θα βαράει το νταούλι): «Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, που καθιστά τη χώρα κάθε μέρα ολοένα και πιο ευάλωτη και την κυβέρνηση της ολοένα πιο επικίνδυνη, ορισμένοι έχουν αρχίσει μια προπαγάνδα για την ανάγκη, όπως λένε, της συνεννόησης, της συναίνεσης, που φτάνει μερικές φορές και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας της φοβισμένης από το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκής. Ας το κάνω λοιπόν καθαρό προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλλουν. Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά. Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε: Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα».

-1 Δεκεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας στην Ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου: «Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω δυο λόγια για τις προθέσεις μας, τους στόχους μας, εάν ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι πολύ πιθανή για το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι τόσο η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της, ενώ και το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει μια διαδικασία ευρύτερης συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, συναίνεση που εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε στο βαθμό που η ασκούμενη πολιτική είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν που πιστεύουμε ότι θα ήταν ωφέλιμη για τον τόπο».

-8 Δεκεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία επί του προϋπολογισμού:

«Διερωτώμαι: Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Να συναινέσουμε στο να κυβερνάτε τη χώρα διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που αποδέχεται όλα όσα ζητούν οι δανειστές; Να συναινέσουμε στην απαγόρευση συναθροίσεων, σε ένα κράτος καταστολής, ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι στον εικοσάχρονο απεργό πείνας που κινδυνεύει η ζωή του, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα και στους δανειστές; Να συναινέσουμε στις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, στην απαγόρευση των απεργιών, στην εγκαθίδρυση μνημονιακού καθεστώτος; Σε αυτό ζητάτε συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε καλά ότι τέτοια συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να έχετε. Και να ξέρετε ότι δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι κυρίως ζήτημα ηθικής τάξης. Σε αυτήν τη χώρα, ε, θα μείνει και κάτι όρθιο! Δεν θα τα ισοπεδώσετε όλα!»

-29 Δεκεμβρίου 2014, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός: «Και άρα είναι ο τελευταίος που έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για συναίνεση.

Απέναντι, όμως, στον κ. Σαμαρά και στο διχαστικό μπλοκ του μνημονίου, η συναίνεση θα γίνει πραγματικότητα. Η συσπείρωση του λαού και της κοινωνίας θα γίνει πραγματικότητα. Και θα είναι πάνδημη και ισχυρή.

Θα είναι η πλατιά συναίνεση, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η πλατιά συναίνεση για την αληθινή διαπραγμάτευση. Που θα γίνει για πρώτη φορά σε ουσιαστική βάση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Θα είναι η πλατιά συναίνεση στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας».

-20 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στη Θεσσαλονίκη: «Παράλληλα όμως δεσμευόμαστε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για διέξοδο από την πολιτική της λιτότητας, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση. Και θα είμαστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε μορφής συνεργασία. Προς αυτή την κατεύθυνση όμως. Όχι προς τα πίσω. Όχι για να ξεπλύνουμε τις δυνάμεις του Μνημονίου. Συνεργασία και συναίνεση στη λύτρωση και στη κοινωνική σωτηρία. Όχι συναίνεση στη καταστροφή. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και γι’ αυτό καλούμε τον λαό να δώσει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει δύναμη και προοπτική στην Ελλάδα.

-23 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο: «Κι εμείς βεβαίως από την επόμενη μέρα ξεκαθαρίζουμε ότι θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη σε αυτή την κατεύθυνση. Μου λένε βέβαια κάποιοι “μα εσύ δεν έβαλες πλάτη”. Μου ζητάγανε συναίνεση στην καταστροφή. Δεν μπορούσα να δώσω συναίνεση στην καταστροφή, εγώ αύριο θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση, όχι στην καταστροφή».

-8 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης: «Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή, όπως μας ζητούσαν προηγουμένως άλλες κυβερνήσεις. Εμείς ζητάμε συναίνεση για τη λύτρωση, για τη σωτηρία, για την προκοπή, για την πρόοδο, συναίνεση για να ξανακάνουμε την πατρίδα μας ισότιμη, περήφανη, με φωνή, με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη».


σχετικα αρθρα