Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

O  Κώστας Σημίτης είχε τα περίφημα εξαπτέρυγα, ο Γιώργος Παπανδρέου τα beautiful people, τους εθελοντές του Κάθε Μέρα Πολίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους... "βενιζέλους", σύμφωνα με την κομματική αργκό. Στελέχη που έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης ως "η φωνή του κυρίου". Εδώ και λίγους μήνες το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στα χέρια μίας κυρίας, αλλά της λείπουν, εμφανώς, οι "ιππότες" που θα την πλαισιώσουν. Τα πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως φορείς του νέου πολιτικού στίγματος, θα ενισχύσουν το ηγετικό της προφίλ και θα υπερασπιστούν στον δημόσιο διάλογο την πληγωμένη τιμή του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να στηρίζεται και να εκπροσωπείται από την ολιγομελή κοινοβουλευτική του ομάδα, από την οποία, όμως, απουσιάζουν εμφανώς οι βέροι γεννηματικοί. Οι γεννηματικοί της Φώφης και όχι του πατέρα της, οι οποίοι όντας μιας κάποιας ηλικίας πλέον λειτουργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι στο προεδρικό μαξιλάρι, παρά ως νέα ηγετική ομάδα. "Πρέπει να φτιάξουμε την ενδεκάδα της Φώφης" παραδέχεται μιλώντας στο "newpost" στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος. "Αυτή την περίοδο, όμως, προέχει η επανένωση της παράταξης" επισημαίνει, θέτοντας ως πρώτο στόχο να δοθεί ένα τέλος στη διάσπαση που προκάλεσε το ΚΙΔΗΣΟ. "Και να αποκλειστεί μία νέα διάσπαση από τους εκσυγχρονιστές ή τους βενιζελικούς" προσθέτει με νόημα.

Η Φώφη Γεννηματά προσδοκά η επανένωση με το ΚΙΔΗΣΟ να συμβεί στη συνδιάσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να μπουν στη νέα ηγετική ομάδα στελέχη όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης κα. Η πρόεδρος του κόμματος, όμως, ξέρει ότι χρειάζεται και στελέχη που σηματοδοτούν την ενότητα και τη συνέχεια του κόμματος τόσο ως προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και ως προς τον Κώστα Σημίτη. Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι έχει "εξαιρετική γνώμη" για μία σειρά από πρόσωπα όπως ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, που δίνουν αυτόν τον τόνο. Και καθησυχάζουν τους βουλευτές που συνομιλούν με τον προκάτοχό της και οι οποίοι έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε μόνο για ευρεία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας αν ο Τσίπρας παραδεχτεί ότι δε μπορεί να κυβερνήσει" ξεκαθαρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το περιβάλλον της αναγνωρίζει και τη σημασία των δύο ευρωβουλευτών της Ελιάς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρώην γραμματέας και η Εύα Καϊλή ως πρόσωπο που ανήκε στο παρελθόν στον κύκλο των υποστηριχτών του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι δύο πρόσωπα που πολύ θα ήθελε να βγουν μπροστά υπό τη δική της ηγεσία. Όλοι αυτοί όμως δεν είναι παρά η σύνθεση του παζλ του κόμματος που ξέραμε ως ΠΑΣΟΚ. Εντάσσονται στη γραμμή της ανανέωσης, αλλά κανείς δε μπορεί να θεωρηθεί γεννηματικός. Ο μόνος που έχει αυτό το προνόμιο αυτή τη στιγμή είναι ο πρώην βουλευτής, Μανόλης Όθωνας, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Φώφη Γεννηματά από τα χρόνια που ήταν υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς.