Μία κρίσιμη και ιδιαίτερης σημασίας Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία πραγματοποιείται σήμερα στης Βρυξέλλες, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει πλήρως, κράτος εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τάπητος θα τεθεί το προσφυγικό και ειδικότερα το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει η Κομισιόν για τον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση και την Άγκυρα να προσέρχεται έτοιμη για πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Όλο και περισσότεροι παρατηρητές διαπιστώνουν πως η Γερμανία και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να δώσουν γη και ύδωρ στην Τουρκία ώστε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Τόσο οι κ.κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόναλντ Τουσκ, όσο και η Άνγκελα Μέρκελ, τρομαγμένοι από την έκταση που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το προσφυγικό, έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως πως το «κλειδί» για τον περιορισμό του προβλήματος βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης.

Και αυτό φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει πολύ καλά και η Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να προσέρχεται στη Σύνοδο – που σημειωτέον πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα της Τουρκικής πλευράς- έτοιμο να αρχίσει τα παζάρια και να ζητήσει περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής, σε όλα τα μέτωπα.

Το Σχέδιο Δράσης και ο ρόλος της Ελλάδας

Στην ειδική Σύνοδο που αρχίζει στις 4 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών, θα τεθούν μία σειρά από ανταλλάγματα που δίνει η ΕΕ στην Άγκυρα ώστε να κρατήσει τους 2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της Τουρκίας. Το βασικότερο όλων είναι η χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι.

Αυτό φαίνεται πως είναι και το κύριο σημείο τριβών μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Πολλές χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη πιέζονται να «δεσμευτούν επισήμως» όσον αφορά την οικονομική τους συνεισφορά ως τις 21 Δεκεμβρίου, ώστε τα χρήματα να δοθούν στην Τουρκία τον Ιανουάριο.

Μάλιστα έχει συγκληθεί προπαρασκευαστική συνάντηση πριν τη Σύνοδο με τη συμμετοχή, της Γερμανία, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου ώστε να καθοριστεί η στάση τους κατά τις διαβουλεύσεις. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η Ελλάδα που προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας.

Εστία διαφωνίας ενδέχεται να αποτελέσει και η εγκατάσταση hotspots στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε να εγκαταστήσει στην Τουρκία hotspots παρόμοια με αυτά που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά η Τουρκία αντιτίθεται στην ιδέα αυτή. Από την πλευρά της η Γερμανία θέλει hotspots στην Τουρκία και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειώνεται πως μόνο όταν υπάρξει συμφωνία επ αυτού θα αρχίσει και η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού ποσόστωσης προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Πέραν του οικονομικού, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε αρκετές ακόμα σημαντικές παραχωρήσεις. Η πιο εξέχουσα όλων είναι η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν κολλήσει για πολλά χρόνια. Ήδη την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 μέσα στον Δεκέμβριο, το οποίο αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική, ενώ η τουρκική κυβέρνηση πιέζει να συζητηθούν ακόμα πέντε ή έξι κεφάλαια εντός του 2016.

Ταυτόχρονα το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας  προβλέπει την σταδιακή απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους τούρκους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τον στενότερο συντονισμό με την τακτική διενέργεια Συνόδων Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας, με τις συζητήσεις βεβαίως να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να βρεθεί ο κοινός τόπος για μία μακρόπνοη συμφωνία έχουν να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Τα ανοιχτά θέματα που χωρίζουν ΕΕ και Άγκυρα είναι πολλά και μεγάλα, με τη χώρα μας να έχει κομβικό ρόλο στις συζητήσεις. Προς το παρόν άγνωστο εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανακινήσει ζητήματα στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, την ώρα που η στάση ειδικά του Βερολίνου ως προς αυτό παραμένει ασαφής.

Η Άνγκελα Μέρκελ σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως πρέπει να βρεθεί ένα modus operandi μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ζητώντας στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αφήνοντας να εννοηθεί –δίχως ωστόσο να το λέει ξεκάθαρα- πως σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κοινές περιπολίες στα νερά του Αιγαίου.

«Όταν όλο αυτό συμβαίνει μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ -η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ-, τότε δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση» ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος. Διαμήνυσε μάλιστα πως το ζήτημα θα το θέσει  και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωπαίοι πιέζουν για μεγαλύτερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και προς αυτή την κατεύθυνση έχει προαναγγελθεί η επιχειρησιακή αναβάθμιση της Frontex, η οποία αναμένεται να αναλάβει και την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα στις χώρες τους.