current views are: 9

29 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:27

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ενεργοποιεί τις ενταξιακές διαδικασίες (έγγραφο)

Μέσα από το προσφυγικό φαίνεται πως περνάει το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. 

Δημοσίευση 20:27’

Μέσα από το προσφυγικό φαίνεται πως περνάει το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. 

Μέσα από το προσφυγικό φαίνεται πως περνάει το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκία κατέληξεαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Άγκυρας με 3 δισ. ευρώ. 

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συμφωνήθηκε πως η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζωογονηθεί. 

Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Για  ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Νταβούτογλου,. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ανέφερε πως η Ε.Ε. προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως  το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της απόφασης


σχετικα αρθρα