Μετά την αναμενόμενη- σύμφωνα και με την Κυβέρνηση- αποτυχία του Συμβουλίου των αρχηγών να υπάρξει συναίνεση, η Κυβέρνηση αρχίζει να ξεδιπλώνει τα χαρτιά της προσπαθώντας να στριμώξει και πάλι τους πολιτικούς της αντιπάλους. 

Έτσι κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι συντάσσονται με εξωθεσμικούς κύκλους που «επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής» και ταυτοχρόνως ότι «αρνήθηκαν να συγκλίνουν με την κυβέρνηση σε κοινές θέσεις απέναντι στους θεσμούς για το ασφαλιστικό και μάλιστα για ζωτικά θέματα όπως η διασφάλιση των κύριων συντάξεων». 

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, βγήκαν κερδισμένοι από την άρνηση της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί σε ένα ζήτημα που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δοκιμαζόμενη εδώ και χρόνια ελληνική κοινωνία. 

Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι, παρά τη γκρίνια που υπάρχει, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το δεύτερο πακέτο μέτρων που εμπεριέχει και το ασφαλιστικό. Καλού κακού πάντως, αναμένεται όποιος διαφωνεί να κληθεί να παραδώσει την έδρα του υποβάλλοντας την παραίτησή του- σχετικές δηλώσει έκανε ήδη ο Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στη Realnews. 

Παρόλα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης ελπίζουν ότι οι συντάξεις μπορεί να μην περικοπούν και το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί μόνο με αύξηση των εισφορών. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται δυνατό καθώς προϋποθέτει επανεκκίνηση της οικονομίας, ενδεχόμενο απίθανο αυτή τη στιγμή, όπως εκτιμούν (μιλώντας στο Newpost.gr) και κυβερνητικοί παράγοντες. Αν η κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει χωρίς περικοπές στις συντάξεις, αυτό θα ισοδυναμεί με το να βγάλει… λαγό από το καπέλο. Και αυτομάτως θα στριμώξει άσχημα την αντιπολίτευση που αρνήθηκε τη συναίνεση.  

Στην προσπάθειά της να χρεώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης την άρνηση «να συμμετάσχουν στη χάραξη μιας εθνικής κόκκινης γραμμής για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση» η κυβέρνηση βρήκε ένα απρόσμενο σύμμαχο! Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε (με δήλωσή του στο Mega) συναίνεση των κομμάτων για να περάσουν τα μέτρα. 

Αυτό όμως δεν φαίνεται να συγκινεί την  αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει και όχι μόνο λόγω της ιδιάζουσας εσωκομματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται αποφασισμένη να σηκώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης ώστε να κερδίσει τους δυσαρεστημένους αλλά και να κόψει το «βήχα» σε κάποια στελέχη του κόμματός της που δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. 

Η συνέχεια θα γραφεί σε πολλά ταμπλό, μεταξύ αυτών και στη Βουλή.