«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα με το περιουσιολόγιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης,

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε:

Δεν είναι ένας έμμεσος τρόπος για να βάλουμε φόρο. Είναι μια νέα αρχή με τις φορολογικές υπηρεσίες για να έχουμε μία ηλεκτρονική βάση με όλα τα δεδομένα των πολιτών.

«Όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ούτε καν θα τους βάλουμε στον κόπο να τα δηλώσουν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα χρήματα εκτός τραπεζών, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα χρειαστεί να δηλωθούν, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα ξαναφορολογηθούν».

«Δίνουμε μία τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και να νομιμοποιηθούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις διορθώσεις που αφορούν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ , σημείωσε ότι «το σύστημα θα ανοίξει άμεσα».

«Το επίδομα πετρελαίου θα βγει άμεσα και θα έχουμε πιο δίκαιη κατανομή, ανάλογα με την περιοχή» απάντησε, ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, εξηγώντας ότι θα έχει αναδρομική ισχύ για τις αγορές που έγιναν από την αρχή της διάθεσής τους. Ο κόσμος να αγοράζει κανονικά πετρέλαιο», καθησύχασε.

Ερωτηθείς για το ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου, σημείωσε ότι για να καταβληθεί θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

«Να αποκτήσουμε κουλτούρα συνέπειας ως προς τις πληρωμές μας» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσει και το κράτος.

Για το αγροτικό είπε ότι «υπάρχει πλήρης διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον οποίο θα προκύψει «πιο δίκαια και αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν ένα πάνω από 80% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι «τα τεκμήρια θα εξεταστούν» και ότι «μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης», αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα.

«Για τα εισοδήματα του 2015 δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες αλλαγές θα έχουμε για τα εισοδήματα του 2016 και θα έχουν να κάνουν με το πλαστικό χρήμα» είπε τέλος.