«Η κυβέρνηση δεν ζήτησε συναίνεση χωρίς συζήτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Παράλληλα, κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι προσήλθαν στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου από υποχρέωση και μόνο.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM», η κυρία Γεροβασίλη τόνισε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν αποποιήθηκε των ευθυνών της και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν απλώς μια «πρόσκληση σε διάλογο» για τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, όπως το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. «Το ότι έχουμε σήμερα μια διαλυμένη ΝΔ δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα», είπε.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να την τορπιλίσουν εκ των προτέρων και με διάφορες δηλώσεις να δείξουν ότι φτάνουν σ΄ αυτό το διάλογο μόνο επειδή είναι υποχρεωμένοι και όχι επειδή έχουν διάθεση να συζητήσουν» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Επεσήμανε δε, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αναμονή για το πότε η ΝΔ θα λύσει τα ζητήματά της για να λυθούν τα ζητήματα της χώρας, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παλινωδεί μεταξύ των μνημονιακών θέσεων που στήριξε και ότι «δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού».

Ειδικά για το ασφαλιστικό είπε ότι από ορισμένους «διακινείται μια εικόνα τρόμου» και εξήγησε και ότι υπάρχει η δεδομένη συμφωνία για το 1% επί του ΑΕΠ και -όπως είπε- όχι ότι δήθεν οι δανειστές ζητούν κάθε μέρα και περισσότερα από την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, έχουν βρεθεί τρόποι αυτό το 1% να μειωθεί στο 0,60%.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι ζητήθηκε συναίνεση με διχαστικό τρόπο και χωρίς σαφή ατζέντα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι η πρόταση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό δεν έχει εμφανιστεί ακόμα και, όπως είπε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για παλινωδίες».

«Η επιτροπή θα έπρεπε να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα για να δει ιδέες, προτάσεις και να συνθέσει. Επομένως η πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών δεν θα μπορούσε να έχει την έννοια συνάντησης εργασίας, αλλά ότι ξεκινάει ένας διάλογος» τόνισε.

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον συναίνεση μεταξύ των κομμάτων σχολίασε ότι δεν ευθύνεται γι' αυτό η κυβέρνηση η οποία, όπως υπογράμμισε, εφαρμόζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με τη συναίνεση μερίδας της αντιπολίτευσης. «Εδώ έχουμε την υποκριτική στάση κομμάτων που στήριξαν τη συμφωνία και σήμερα να αποστασιοποιούνται και να βγαίνουν ενάντια σε αυτό που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Αυτό δεν θεωρείται συνεπής συμπεριφορά και βεβαίως θεωρείται και επιθετική ενέργεια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από τους ίδιους» υπογράμμισε.

Η κυρία Γεροβασίλη κατηγόρησε όσους εκφράζουν την άποψη ότι οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα πράγματα στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «διακινούν μια εικόνα τρόμου» και ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία για μείωση του 1% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με στόχο να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και σε λίγες μέρες θα καταθέσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό. «Διατυπώθηκε αυτό και προχθές από τον πρωθυπουργό στην αντιπολίτευση, ότι εμείς έχουμε βρει τρόπους και ότι το 0,6% αυτού του 1% που ζητείται της μείωσης του ΑΕΠ να το αντιμετωπίσουμε και υπάρχουν και σκέψεις για το υπόλοιπο 0,4%. Και ελάτε να το συζητήσουμε να πάμε όλοι μαζί με εθνική κόκκινη γραμμή, ότι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα γίνουν» είπε. 

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι ακόμα ανοιχτή, ότι υπάρχει σκέψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά -όπως είπε- μπορεί να είναι τέτοια που να μην έχει επιπτώσεις. «Η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είναι διαρκής θα γίνει μέχρι τέλους, είμαι αισιόδοξη, γιατί έχουμε δει βήματα. Γίνονται και αλλαγές και στην άποψη των δανειστών και στην άποψη των Ευρωπαίων και εμφανίζονται διαφορετικές αντιλήψεις απ' ό,τι παλιότερα» υπογράμμισε.