Ερώτηση για το ευρωπαϊκό μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας εμμέσως για το τελευταίο, την προσφυγή σε δημοψήφισμα. «H πραγματική και η άμεση δημοκρατία είναι το μεγάλο αίτημα της εποχής μας. Η καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας με το μνημόνιο και την αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση, μετακύλυσε τα βάρη της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, στους μισθωτούς και τις μικρές επιχειρήσεις, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση», σημειώνει, στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει:

«Σήμερα η κυβέρνηση σκοπεύει να επικυρώσει το ευρωπαϊκό μνημόνιο και να φέρει προς ψήφιση ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το χρόνο της θητείας της. Έτσι, θα δεσμεύσει την ελληνική κοινωνία και τις επόμενες γενιές σε ένα κοινωνικό και οικονομικό μεσαίωνα, που θα επιβάλλει την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Η μέθοδος είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική, αφού η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού τη δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση».

«Επειδή ο πρωθυπουργός και πολλά μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως είναι υποστηρικτές του θεσμού των δημοψηφισμάτων, σκοπεύει ο κ. πρωθυπουργός να ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και της επιβολής ενός ευρωπαϊκού μνημονίου; Προτίθεται να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα; Θα δώσει τέλος στην επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης με πλαστά διλήμματα και ερωτήματα;» ρωτά το Γ. Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας.