Με σύστημα... φουλ επίθεση επιστρέφει αύριο στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, Βρυξέλλες και Παρίσι (ευρω-τουρκική Σύνοδος Κορυφής και Διάσκεψη για το κλίμα αντιστοίχως). Η προσπάθεια που καταβλήθηκε, για εθνική συνεννόηση δεν καρποφόρησε, δεν ολοκληρώθηκε από την άλλη (θα συνεχιστεί για παράδειγμα με τους κοινωνικούς φορείς σε ασφαλιστικό και παιδεία), αλλά τώρα, ταυτόχρονα, πάμε για άλλα... 

Βασική, άλλωστε, κυβερνητική στόχευση παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως σημειωνόταν στη χθεσινή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου προς το Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο, ολοκλήρωση που αποτελεί προϋπόθεση συν τοις άλλοις με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. Μια συζήτηση που θα είναι το πρώτο μεγάλο σήμα ότι κάτι αλλάζει... 

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατόν όλα τα προαπαιτούμενα, όσο «βαριά» και αν είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αυτό το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός προτιμά να έχει ψηφιστεί ως τα Χριστούγεννα. Για πολλούς λόγους: γιατί η συζήτηση για το χρέος θα μπορεί τότε να ξεκινήσει με την έναρξη του νέου έτους, γιατί αντιπολίτευση (και δη αξιωματική) δεν θα υφίσταται πρακτικά τον Δεκέμβριο, γιατί η διαπίστωση της διαφωνίας στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αντικειμενικά εξυπηρετεί το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να «μπετονάρει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες). 

Κλίμα που εκτιμάται ότι θα θελήσει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο, μία από τις μεγάλες μάχες του Δεκεμβρίου, τον προϋπολογισμό, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις εν γένει. 

Εν αναμονή εξάλλου ενός, πολιτικά και κοινωνικά, «θερμού» Δεκέμβρη, το κυβερνών κόμμα, μετά και τη διαπιστωμένη αποτυχία της συνεννόησης, θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει τους δεσμούς  του με την κοινωνία, πότε με τη διεξαγωγή του διαλόγου, πότε με την υπενθύμιση ότι, από τον περασμένο Ιανουάριο ακόμη, η κυβέρνηση αυτή έχει κόκκινες γραμμές χάριν της κοινωνίας και δη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.