Στις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, λέγοντας πως οι αποφάσεις για την έναρξη των συζητήσεων έχουν ληφθεί και αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το πότε θα αρχίσει η συζήτηση. 

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κοστέλο επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ όσο ανέμεναν οι Θεσμοί. «Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πάντως, έσπευσε να τονίζει πως η επιστροφή στην ανάπτυξη «εξαρτάται από την αξιολόγηση που προχωράει επιτυχώς» συνέχισε ο κ. Κοστέλο και εξέφρασε την ελπίδα του να δούμε «ταχύτατη μείωση των κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στο 2016», ενώ έκανε λόγο για «καθυστερήσεις που έφεραν οι εκλογές». 

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε τις προϋποθέσεις για να «ξεκλειδώσει» η συζήτηση για το χρέος. «Κόκκινα δάνεια, μισθολογικό βάρος του δημοσίου, μέτρα ενίσχυσης εσόδων, άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ» είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο.

Αναφερόμενος στα κρίσιμα σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, σημείωσε ότι κατ αρχάς πρέπει η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της διάθεσης των πόρων στα διαρθρωτικά ταμεία και σε αυτό το πλαίσιο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Έχουμε ανησυχίες ότι μεγάλα έργα όπως το μετρό και μεγάλοι άξονες καθυστερούν», ανέφερε.

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει φιλικότερη προς τις επενδύσεις πολιτική,  με έμφαση στην άρση  άχρηστων περιορισμών.

Επανερχόμενος στο χρέος, τόνισε η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και να μείνει συνεπής στις πολιτικές της. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε  ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα που είχαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν ακριβώς αυτό» είπε.

Όπως είπε, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ροή χρεών μετά το 2020 και αυτό θα πρέπει να εξομαλυνθεί. Επίσης, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για να είναι  προσιτές οι πληρωμές σε ετήσια βάση.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τους δυνητικά αναπάντεχους κύκλους ανάπτυξης και επιτοκίων στις αγορές και όλα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν με κάποιες προϋποθέσεις για έκτακτες συνθήκες» πρόσθεσε.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τάχθηκε κατά της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας όμως πως «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση».

Τέλος ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σε συνάρτηση την φορολογία εισοδήματος και ότι πολλές συντάξεις δεν συνδέονται με τους πραγματικούς μισθούς αλλά με επιδόματα και άλλες μη μισθολογικές παροχές.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι ο τελευταίος, δήλωσε από την πλευρά του ο Ράσμους Ρούφερ της ΕΚΤ. Μπορούμε να ισχυριστούμε, τόνισε, ότι είναι αβάσιμες οι ανησυχίες ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια.