Αίσθηση προκαλεί η απίστευτη δήλωση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από την Τεχεράνη, ο οποίος αναφέρθηκε στον Αλλάχ αλλά και... στους θεούς (!) της Ελλάδας.

«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες» εξήγησε ο ΥΠΕΞ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός, συμπληρωματικές.

Γι΄αυτό το λόγο ο κ. Κοτζιάς δήλωσε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε ένα ευρύ πλάνο δράσης, το λεγόμενο «action plan» ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν και, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, το οποίο όμως θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. Σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, καθώς και σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα ενσωματωθούν, σε αυτό το πλάνο δράσης και θα εντατικοποιηθούν με ανταλλαγές επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο πρωτεύουσες, όπως συμφώνησαν με τον κ. Ζαρίφ, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία των οικονομικών σχέσεων αλλά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία, είπε ότι «αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί" τονίζοντας ότι «ο εχθρός δεν είναι ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία» αλλά «είναι η τρομοκρατία, ένας εχθρός όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική αλλά -όπως απέδειξαν τα γεγονότα στο Παρίσι- και για την εσωτερική πολιτική της ΕΕ».

Σχετικά με το θέμα της παραβίασης του εναέριου χώρου είπε ότι «σημειώνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1500 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία» προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

Φαντάζεστε πως θα 'ταν το Αιγαίο αν τα αντανακλαστικά μας ήταν ίδια με αυτά της Τουρκίας. Δεν θέλω να σας προϊδεάσω, ρωτάω τι θα γινόταν; Γι' αυτό η Ελλάδα είναι από τα κράτη που επίμονα αναζητούν και θέλουν πολιτική λύση στο συριακό ζήτημα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.