του Τάσου Τσιφόρου 

Εντός των επόμενων 24 ωρών θα κριθεί εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να επουλώσει το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου ή αν θα οδηγηθεί σε ένα νέο αδιέξοδο σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου της Προέδρου. 

Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν, την κυβέρνηση να αναζητά κοινοβουλευτικά μαξιλάρια και, κυρίως, τους πολίτες να έχουν έντονα τα συμπτώματα της κόπωσης από τις αντιπαραθέσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την εκτόνωση της κατάστασης ή για την βύθιση του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ακόμη μεγαλύτερη ανυποληψία. 

Τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών αναμένουν μέχρι αργά το βράδυ απόψε τις απαντήσεις των εταιρειών με τις οποίες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και οι οποίες, έως χθες το βράδυ, δήλωναν έτοιμες να υλοποιήσουν την εκλογική διαδικασία στις 13 Δεκεμβρίου, κάτι που ήταν και το πλέον πιθανό σενάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση εμπλοκής, τότε οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας θα μετατεθούν για το 2016 καθώς, λόγω εορτών, η πρώτη διαθέσιμη Κυριακή είναι η 10η Ιανουαρίου. 

Το δίλημμα για τα μέλη της ΚΕΦΕ αλλά και για τους εκπροσώπους των υποψηφίων σε αυτή (σ.σ. μετά από μία νομικού χαρακτήρα αντιπαράθεση με τον κ. Ανδ. Παπαμιμίκο, ο εκπρόσωπος του Ευ. Μεϊμαράκη Θοδ. Αμπατζόγλου αποχώρησε χθες αλλά θα επιστρέψει στις προσεχείς συνεδριάσεις) είναι να επιλέξουν μεταξύ ταχύτητας και εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου και αξιοπιστίας. Εάν ικανοποιούνται αμφότερα, με την εγγύηση μάλιστα μιας μεγάλης εταιρείας όπως ενδεικτικά η Vodafone, τότε όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Ή, τουλάχιστον, οι περισσότεροι. Διότι ακόμη κι αν σήμερα ή έστω την Τετάρτη το πρωί, οι εταιρείες δώσουν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή των εκλογών, ουδείς γνωρίζει ακόμα το κόστος της διαδικασίας, αν αυτό μπορεί να το «σηκώσει» το άδειο ταμείο της Ν.Δ. ή αν θα απαιτηθεί, ενδεικτικά, ακόμη και η αναπροσαρμογή του ποσού συμμετοχής που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες και σήμερα έχει καθοριστεί στα 3 ευρώ. Παρασκηνιακώς ακούγονται ποσά που προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, όταν η Infosolutions είχε κτυπήσει την πρώτη εκλογική διαδικασία με ένα ποσό κοντά στις 300.000 ευρώ (και στη συνέχεια όλοι κτυπούσαν το κεφάλι τους). 

Στο παρασκήνιο των τεχνικών ζητημάτων, οι τέσσερις υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους μάχη. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επικεντρώνεται στην προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του τις κατηγορίες συνυποψηφίων του (Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης) για ευθύνη του σχετικά με το προηγούμενο φιάσκο έχοντας κατά σειρά δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία του με την ΚΕΦΕ για τα κενά της διαδικασίας, την σύμβαση που υπέγραψε η Infosolutions με τη ΝΔ και τους προνομιακούς όρους που αυτή περιελάμβανε για την εταιρεία ενώ αναδεικνύει και την λόγω κωλύματος απουσία του κ. Παπαμιμίκου από τις συνεδριάσεις της Εφορευτικής. 

Ο κ. Τζιτζικώστας υιοθετεί ένα νέο στυλ δημόσιας παρουσίας, που έχει ως στόχο να οικοδομήσει την υποψηφιότητά του. Επιδιώκει να βγει από την μικροκομματική αρένα και να τοποθετείται για μείζονα θέματα της επικαιρότητας. Χθες σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την τοποθέτηση, από τον Ν.Φίλη, του καθηγητή Α. Λιάκου ως επικεφαλής της επιτροπής διαλόγου για την εκπαίδευση ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα πραγματοποιεί, παράλληλα με τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, πάλι, επιμένει στην ευθεία κριτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών για τις σκοπιμότητας πίσω από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας και τους χειρισμούς του κ. Πρ. Παυλόπουλου, χθες για την αδυναμία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τις σιδηροδρομικές τροχιές στα σύνορα με τα Σκόπια, που έχουν καταληφθεί από πρόσφυγες με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η μεταφορά εμπορευμάτων από το λιμάνι του Πειραιά προς την Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, που χθες ανέδειξε την ανάγκη αξιοπιστίας της διαδικασίας και παραδέχτηκε ότι η Ν.Δ. εξαρτάται απόλυτα από τις... βουλές των εμπλεκόμενων εταιρειών, συνεχίζει το, συνήθως, βαρύ πρόγραμμα περιοδειών και συνεντεύξεών του, θεωρώντας ότι η στάση του έναντι του εκλογικού φιάσκου του έχει δώσει πόντους μεταξύ των νεοδημοκρατών.