Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και επεσήμανε πως πριν από ένα χρόνο υπήρχε μια αισιόδοξη προοπτική καθώς όλοι συζητούσαν για το τέλος του μνημονίου.

«Δυστυχώς ένα χρόνο από τότε δεν είμαστε στο τέλος του μνημονίου, αλλα στο ξεκίνημα ενός άλλου. 'Οσα μεσολάβησαν γύρισαν τη χώρα πίσω. 'Αλλαξαν πολλα και άλλαξαν προς το χειρότερο. Εδώ και πέντε χρόνια η Ελλαδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη περίοδο. Καταφεύγει σε δανειοδοτικές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια. Οι συνέπειες είναι δραματικες σε όλους τους τομείς. Η πραγματική οικονομία έπαθε ασφυξία, η ανεργία εκτινάχθηκε» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και για τις επιπτώσεις που θα έχουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ πως προκάλεσε εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες για να κλέψει την ψήφο τους και πως κατάφερε με ψέματα και υποσχέσεις να πάρει την εξουσία. «Από τότε, αρχισε η οικονομία να βυθίζεται. Η κυβέρνηση πάγωσε τα πάντα. Κατέληξε σε στάση πληρωμών και αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Εριξε τη χώρα στο λάκο που έσκαβε. Εφερε τη χώρα στα πρόθυρα του grexit και στο χείλος της καταστροφής. Αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του πιο επώδυνου μνημονίου» υποστήριξε.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίζει το ίδιο παιχνίδι ανευθυνότητας. «Δεν μπορεί να προχωρά σε περικοπές 2 δισ. και να λέει άλλα. Δεν μπορεί να μιλά για συννενόηση και ταυτόχρονα να βρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τόνισε, καταλήγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του ποτέ δεν ήθελαν τη συννενόηση».

Στην ομιλία του, ο κ. Πλακιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για τις τράπεζες. «Η κυβέρνηση ξεπούλησε τζάμπα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προκάλεσε καταστροφή και ζημίωσε το δημόσιο. Φορτωσε νέα βάρη στους φορολογούμενους. Αντί να πανηγυρίζει ας ετοιμάσει την απολογία της. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται» είπε, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές που ανακόπηκαν στις αρχές του 2015. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Πλακιωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της έστειλε αρνητικά μηνύματα.

«Οι κραυγές της κυβέρνησης για ανοιχτά σύνορα, οι δηλώσεις για μετανάστες που λιάζονται , το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, ήταν αρνητικά μηνύματα» είπε χαρακτηρίζοντας «περίεργες» τις ιδέες που έχουν εκφραστεί για κοινές περιπολίες με την Τουρκία.

«Ειναι φανερό ότι πολλά κράτη αλλάζουν στάση ώς προς το προσφυγικό ζήτημα και η αλλαγή αυτή μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους. Το προσφυγικό, η διεθνής τρομοκρατία, ο πόλεμος κατά του ISIS απαιτούν από όλους συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.