Αντιμέτωπους με τα σκληρά διλήμματα της περιόδου αναμένεται να θέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή (1.30 μ.μ.) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Κάθε ψηφοφορία μέσα στο Δεκέμβρη (ή και λίγο πιο μετά) θα είναι και μια «μάχη», θα μπορούσε να είναι το νόημα της παρέμβασης του πρωθυπουργού. Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και ασφαλιστικό είναι οι μεγάλες προκλήσεις της περιόδου, με τον Αλ. Τσίπρα να ζητά στήριξη από όλους χωρίς εξαιρέσεις, με το επιχείρημα, συν τοις άλλοις, ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση καταφέρνει κάποιες, μικρές ή μεγαλύτερες, νίκες, όπως συνέβη με την προστασία της πρώτης κατοικίας επί παραδείγματι. 

Ταυτοχρόνως ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επικαλεστεί -κάτι που έκαναν και οι κυβερνητικές πηγές στην αποτίμηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών- τους κύκλους εκείνους συμφερόντων που μάχονται υπέρ της πολιτικής αποσταθεροποίησης, αφού ανησυχούν από τον «πόλεμο» που η κυβέρνηση έχει ανοίξει με τη διαπλοκή. Υπεραμυνόμενος, συνεπώς, της ανάγκης για σταθερή κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα... μπετόν αρμέ. 

Η πλειοψηφία είναι σταθερή, λένε στην κυβέρνηση, τούτο όμως δεν την εμποδίζει να κάνει ανοίγματα προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στην πρόσκληση για διάλογο, είναι χαρακτηριστικό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εξαίρεσε μόνο την ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή (χθες βράδυ στην ΕΡΤ). 

Δεν μπορεί, έτσι, να περάσει απαρατήρητο ότι από τη σκληρή επίθεση που οι κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυαν κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαιρούσαν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, για τον οποίο οι ίδιες πηγές σημείωναν πως διαφοροποιήθηκε από τον Γιάννη Πλακιωτάκη και την Φώφη Γεννηματά στο θέμα του ασφαλιστικού, αφού «δεν είχε λόγο να φορτωθεί τις αμαρτίες τους». 

Επιπλέον, η συνάντηση Τσίπρα -Λεβέντη είναι προ των πυλών και είναι σαφές ότι μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια από τα εννέα σημεία που θέτει η Ένωση Κεντρώων. 

Πάντως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ διαβεβαίωνε (μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο») ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας «με την ΝΔ του Σαμαρά, ούτε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «καταδυναστεύει εν πολλοίς με τις απόψεις και τις θέσεις του, τις τελικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κ. Γεννηματά».