Επίθεση εναντίον όλων εξαπέλυσε μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε συσπειρωτικός απέναντι στην ομάδα του κόμματος, εν όψει και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έπονται στο ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του, κάνοντας λόγο για ''πολιτική αστάθεια'' που υπάρχει στην απέναντι πλευρά και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και παρά τις αντιδράσεις, χρησιμοποιώντας την αραβική παροιμία που λέει ''Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά''.

'Όπως τόνισε:

Η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της. Φτάνουμε στο στόχο της πρώτης αξιολόγησης, όσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο για την απομείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της εξωθεσμικής εξουσίας που χρόνια τώρα είναι η πραγματικη πηγή εξουσίας.Καλοδεχούμενες οι αντιδράσεις γιατί είναι σημάδι του πανικού τους.

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για ''κρίση αστάθειας'', η οποία δεν βρίσκεται σε ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ''άλλους'' και εξαπέλυσε πυρά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις εκλογές και ένα δημοψήφισμα. Και μάλιστα κέρδισε τις τρεις κρίσιμες αναμετρήσεις έχοντας απέναντί του όλους με μοναδικό σύμμαχο το λαό. Αν υπάρχει αστάθεια στο πολιτικό σύστημα αυτή υπάρχει στην απέναντι πλευρά. Σε μια αντιπολίτευση που ούτε εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού δεν μπορεί να κάνει. Σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά και δεκανίκι μιας παραλυμένης δεξιάς που δεν μπορεί να στοιχηθεί στο ελάχιστο με τις εξελίξεις. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τονίζοντας :«Μετά από σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες έχει κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των προαπαιτουμένων της Συμφωνίας και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις και έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την έγκριση του ESM για την συμμετοχή του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της». 

Παράλληλα, μίλησε και για την ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, τονίζοντας ότι «με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη έχουμε πλέον εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για παραπάνω από το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων. 

Συγκεκριμένα το ασθενέστερο 25% απολαμβάνει απόλυτη προστασία ενώ για  το υπόλοιπο 35% προβλέπεται όχι μόνο η προστασία από τους πλειστηριασμούς αλλά για πρώτη φορά δίνεται και η δυνατότητα κουρέματος του δανείου αφού η δόση τους θα προσαρμοστεί στην εμπορική αξία του ακινήτου η οποία έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με την αντικειμενική αξία στη βάση της οποίας συνήφθησαν τα δάνεια κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία».  

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να μιλήσει για την διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων:

Ως θετική εξέλιξη, όμως, καταγράφεται και η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις που έχει αποδειχτεί πολλαπλά ευεργετικό, τόσο για εκατοντάδες χιλιάδες  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια ταμεία. 

Με τη ρύθμιση αυτή έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,2 δις Ευρώ, να δώσουμε μια ανάσα στους οφειλέτες αλλά και να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση. 

Και εδώ διαψεύστηκαν λοιπόν οι Κασάνδρες, διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν την άτακτη υποχώρησή μας.

Σύνεχισε, δε, λέγοντας ότι «οι Κασσάνδες διαψεύστηκαν και στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το οποίο καταργήθηκε αλλά και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, διότι και σε αυτό το πεδίο ανατράπηκαν προβλέψεις και οργανώθηκε η διαδικασία έτσι ώστε:

  • Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αποφύγουμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων που θα αποτελούσε πραγματικότητα αν δεν καταφέρναμε να τελειώνουμε εντός του 2015.
  •  Να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει. 
  • Να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων για τη διάσωση των Τραπεζών».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και τις τεκτονικές πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη:

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής δεξιάς χάνουν έδαφος στο Νότο της Ευρώπης. Στην Πορτογαλία έχουμε ήδη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που αντιτίθεται στην λιτότητα ενώ σύντομα θα έχουμε και τις εκλογές στην Ισπανία που θα αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας. Και βασική μας ευθύνη σε αυτή τη φάση είναι να κρατήσουμε τη στρατηγική μας θέση. 

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό μίλησε για «θετικά σημάδια» που συνδέονται με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση, που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης. 

Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς ούτως ή άλλως προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δις. 

Και εδώ πρέπει να κρατήσουμε ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του προηγούμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε συμφωνήσει και που υπερασπιζόταν με πάθος η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου». 

Από την πλευρά του, θέλησε να δώσει τέλος, όπως υποστήριξε, «στην ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία σε σχέση με τον προϋπολογισμό, μιλώντας για το κοινωνικότου πρόσωπο:

Για  πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην άυξηση των κοινωνικών δαπανών, καθώς προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά 823 εκατομμύρια Ευρώ. 

Μόνο για την υγεία υπάρχει άυξηση των δαπανών κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή εξάλλου είναι και η καταστατική διαφορά της δικής μας κυβέρνησης από τις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και της άγριας λιτότητας» τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε και στοιχεία για την φοροδιαφυγή και τους ελέγχους που έχουν γίνει:

  • 5.700 έλεγχοι για αλκοολούχα το 2014, με 7.600 για το 2015. 
  • Για τα πετρελαιοειδή 1.400 για το 2014 , ενώ 3.567 για το 2015. 
  • Για τα καπνικά 4.500 έλεγχοι το 2014  και 7.900 το 2015. Η ίδια εικόνα συναντιέται και στα φορολογικά έσοδα.

Συγκρίνοντας τον Οκτώβρη του 2014 με τον Οκτώβρη του 2015 δύο μήνες με ομοειδείς φορολογικές  υποχρεώσεις για τους πολίτες, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 700.000.000 ευρώ περισσότερα. 

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του κ. Τσίπρα αφιερώθηκε και στο ασφαλιστικό για το οποίο υποστήριξε ότι ''θα προχωρήσουμε με σταθερότητα στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό και θα γίνουν τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές.

Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος. 

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε,''θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων''. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού