current views are: 13

1 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:36

Επιστρέφουν στην Αθήνα χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη

Την πρόθεση της κυβέρνησης να έρθουν στην Αθήνα όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη ανακοίνωσε ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Δημοσίευση 12:36’

Την πρόθεση της κυβέρνησης να έρθουν στην Αθήνα όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη ανακοίνωσε ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να έρθουν στην Αθήνα όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη μετά την απόφαση των αρχών των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων μόνο σε Αφγανούς, Σύρους και Ιρακίνούς ανακοίνωσε ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 9,89, σημείωσε σχετικά με την Ειδομένη ότι αυτό που γίνεται εκεί «αποτελεί παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου», καθώς «η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα, είναι παράνομη». Όπως τόνισε ο υπουργός «ο οποιοσδήποτε μπορεί και δικαιούται να ζητήσει άσυλο. Το αν θα του δοθεί είναι άλλο ζήτημα».

«Αυτός ο νόμος έχει παραβιαστεί από τις άλλες χώρες κι εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στο πρόβλημα που δημιουργεί»

«Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία να τους πάρουμε από εκεί, από την Ειδομένη, και να τους φέρουμε στην Αθήνα. Δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα γι’ αυτούς. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα αν θέλουν να ζητήσουν άσυλο αλλά όπως επανειλλημένα έχω πει το νομικό καθεστώς για τον πρόσφυγα και για τον οικονομικό μετανάστη είναι διαφορετικό και μια κυβέρνηση να κινηθεί με βάση το νομικό καθεστώς.

Είναι επίσης προφανές, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορεί να είναι κλεισμένη εννέα μέρες η σιδηροδρομική γραμμή και το εμπόριο».

«Ελπίζω η λύση που θα δώσουμε να είναι αξιοπρεπής», κατέληξε σχετικά με το θέμα των προσφύγων στην Ειδομένη.

Ακόμα σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Κω, είπε ότι «αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να υλοποιηθεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων», καθώς αυτό, τόνισε, «αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ και θα γίνει». 


σχετικα αρθρα