Αιτία πολέμου για τους αγρότες η τροπολογία  που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή επιδοτήσεων που δόθηκαν επί Χατζηγάκη και κρίθηκαν παράνομες. «Για εμάς αυτό είναι πόλεμος. Αφού θέλουν πόλεμο θα τον έχουν», δηλώνει στο  Newpost ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ σύγχυση προκαλεί η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στην Ολομέλεια ότι όσο ο ίδιος είναι υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακτήσεις,  προκαλώντας έτσι την εντύπωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η εν λόγω τροπολογία. 

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν μέσω ΕΛΓΑ, είναι σχεδόν έτοιμη και προβλέπει μια μακρά περίοδο διευθέτησης της οφειλής και ειδικότερα  μικρές δόσεις σε βάθος δεκαετίας, μέσα από τους λογαριασμούς ενίσχυσης. 

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου η σημερινή τροπολογία έρχεται ουσιαστικά να προλάβει τα χειρότερα, αφού ήδη υπήρχαν ειδοποιήσεις από την Κομισιόν για την ανάκτηση των χρημάτων και πλέον η χώρα ήταν αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ημερήσια πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ο μνημονιακός νόμος 4002 του 2011 περιλαμβάνει ένα άρθρο, το 22, το οποίο αναφέρεται στις ανακτήσεις χρημάτων και δεν προβλέπει ανακτήσεις από φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο από εταιρείες / επιχειρήσεις. Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο με πιέσεις της ΕΕ να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με τροπολογία του υπ. Οικονομικών.  Γι' αυτό και σημειώνουν τη διαφορά της διαδικασίας της ανακτήσεως που συνεπάγεται ότι τα χρήματα είναι άμεσα απαιτητά.

Ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατέθεσε νωρίτερα τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην Ολομέλεια είπε: «Είμαστε στο απόσπασμα για να θεραπευτούμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο αν δεν δείξουμε ότι σε αυτό το θέμα των ανακτήσεων κάτι κάνουμε- ήδη το ποσό έχει μειωθεί στο μισό από αυτό που είχε ζητηθεί - κάνουμε μία προσπάθεια για να μην μας πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο» και σημείωσε: «Όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ είμαι υπουργός δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις! Καταλαβαίνετε τι λέω…»!

Πρόκειται για τις αντισταθμιστικές εισφορές που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες το 2008 και 2009 και κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες

«Μας κοροϊδεύουν και μας λένε ψέματα κατάμουτρα» σχολιάζει στο Newpost ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και επισημαίνει ότι «αυτά τα χρήματα τα κατακτήσαμε με αγώνα στο δρόμο».

«Ήδη τα τρακτέρ είναι στις πλατείες» ανέφερε ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων για πανελλαδική κλιμάκωση.

Ο κ. Μπούτας διευκρίνισε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στους αγρότες, εννοώντας τους μεμονωμένους παραγωγούς και όχι συνεταιρισμούς, ήταν αποζημιώσεις ενώ τα χρήματα που δόθηκαν σε συνεταιρισμούς ήταν ως δάνειο.

Ολόκληρη η τροπολογία