current views are: 11

1 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:35

Πυρά κατά ριπάς από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό

Με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, άνοιξε σήμερα η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Δημοσίευση 17:35’

Με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, άνοιξε σήμερα η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, άνοιξε σήμερα η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Η διαδικασία που τήρησε ευλαβικά τα ειωθότα, θύμισε διάλογο κωφών με αλλεπάλληλους παράλληλους μονολόγους που μόνο στόχο είχαν την επίρριψη ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας. Οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επιχείρησαν να αναδείξουν εκείνα τα στοιχεία που κατά τη γνώμη τους διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο ανάκαμψης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστίασαν στον υφεσιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Επιχείρησαν δε- όπως κάνουν από την αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου- να εμφανιστούν δικαιωμένοι για τις επιλογές του κυβερνητικού τους παρελθόντος, κατακεραυνώνοντας τη συγκυβέρνηση για το τρίτο και χειρότερο- όπως το χαρακτήρισαν- μνημόνιο.   

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπιάλας υποστήριξε πως ματαιώθηκαν τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει στη θέση της για την επόμενη τετραετία. Σημείωσε ακόμα, ότι ο προϋπολογισμός έχει στοιχεία δημοσιονομικής ισορροπίας, επιδιώκοντας να δώσει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. «Είναι κοινωνικός προϋπολογισμός με στόχο τη διατήρηση δημοσιονομικής ισορροπίας, μη ελλειμματικός με  πρωτογενή πλεονάσματα και στόχο να τερματίσει την ύφεση», είπε και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Από τη πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η χώρα επιστρέφει στην ύφεση και τα ελλείμματα, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός φέρνει πρόσθετα μέτρα, φόρους και περικοπές στις συντάξεις. «Η ΝΔ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο προϋπολογισμό που αναγκάζει τη χώρα να βουλιάζει στο τέλμα», είπε και πρόσθεσε: «Η αριστερή ρητορική χρυσόσκονη δεν αρκεί για να καλύψει το τέλμα».

«Το κόστος της πολιτικής περιπλάνησης έχει το ονοματεπώνυμο του Τσίπρα και του Καμμένου που έχουν την ευθύνη», είπε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννη Κουτσούκος και σημείωσε ότι τα δυσβάστακτα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό ήταν αχρείαστα. 
Υπογράμμισε δε πως η χώρα οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού και ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αδύναμη, χωρίς σχέδιο και ανίκανη να διαμορφώσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ανακινήσουν την οικονομία.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιλαϊκό, καθώς όχι μόνο δεν αποκαθιστά τις απώλειες αλλά ούτε ανακουφίζει τον κόσμο. «Αν ο προϋπολογισμός αυτός είναι η δική σας αντίληψη για τη δικαιοσύνη, τότε τύφλα να έχει η κοινωνική αδικία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η δεύτερη φορά αριστερά έρχεται να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά. Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Η άνευ όρων συναίνεση της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο, αντιμετωπίστηκε με χλεύη από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός κατάφερε επικαλούμενος την συναίνεση να κλιμακώσει την ένταση», είπε αρχικά ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό λογιστική άσκηση επί χάρτου που δεν έχει όραμα για το μέλλον της χώρας.

Πάντως ο Δημ. Καμμένος χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα το χρέος και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις τράπεζες και το ασφαλιστικό, ενώ ο Ηλ. Παναγιώταρος από τη ΧΑ κατηγόρησε τη κατηγόρησε ότι έκανε τη «μεγαλύτερη κωλοτούμπα» και έφερε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο στη χώρα.

Τέλος ο Μ. Γεωργιάδης από την ΕΚ, έκανε ξανά λόγο για την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν έχει αποφύγει το Grexit.


σχετικα αρθρα