Με ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη, η τροπολογία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τη διεύρυνση της σύνθεσης των ΔΣ των συγκοινωνιακών φορέων, προκειμένου να τοποθετηθούν ξεχωριστά πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των τριών οργανισμών (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ).

Η τροπολογία που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού ο νόμος προβλέπει να διορίζεται ένα πρόσωπο και στις δύο θέσεις, έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες.

Αιτιολογώντας την απόφασή του να αυξηθεί ο αριθμός των διοικητών στους τρεις συγκοινωνιακών φορέων ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η πολιτική του υπουργού Μεταφορών, έγκειται στο να υπάρχει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προκύπτει από τη στάση μιας δημοκρατικής διοίκησης στους οργανισμούς του δημοσίου και του έργου αναδιάρθρωσης των αστικών μεταφορών υπέρ των πολιτών και βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων των απερχόμενων διοικήσεων προς τους θεσμούς εν αγνοία της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς, η στάση μας να αποδεχθούμε την πρόταση των βουλευτών της αντιπολίτευσης για αναβολή της συνεδρίασης, αντί να ληφθεί ως στάση αναζήτησης συγκλίσεων και πολιτικού πολιτισμού, ώστε να μην αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έγινε αντικείμενο επικοινωνιακής σπέκουλας και σήμερα και το Σαββατοκύριακο. Μίλησαν για φιάσκο, για αύξηση των δαπανών λειτουργίας των Οργανισμών και για εγκατάσταση κομματικού κράτους» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Επί της συγκεκριμένης τροπολογίας η ΝΔ κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία ενώ ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης καταλόγισε στον κ. Σπίρτζη ότι δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό θέμα με διοικητικές και οικονομικές συνέπειες σε φορείς που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. 

Ο Γιάννης Μανιάτης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη αμφισβήτησε τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι ο διορισμός των προσώπων αυτών καθώς και των συνεργατών τους θα προκαλέσει ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 340.000 ευρώ. Καταλόγισε δε, στον αρμόδιο υπουργό ότι ενσωματώνει τις επιβαρύνσεις στο εσωτερικό προϋπολογισμό των Οργανισμών προκειμένου να «αποκρύψει το κόστος» των διορισμών.

 Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πετάγεται στα σκουπίδια ο νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπε ότι θα υπάρχει μια μόνο θέση προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στο ΔΣ κάθε εταιρείας.

«Ο κ. Σπίρτζης τακτοποιεί τα δικά του παιδιά, τους κολλητούς του και στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες» αναφέρει η ανακοίνωση.