«Συμφωνήσαμε ότι τα μήκους 14.000 χιλιομέτρων σύνορα ακτών προς την Ελλάδα θα διασφαλιστούν από κοινού», επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κ. Φαίμαν, ενημερώνοντας σήμερα για τα αποτελέσματα της Συνόδου, το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ γίνεται σίγουρα απλούστερη σε συνεργασία με τους γείτονες, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εκτός τούτου θα υπάρξουν επενδύσεις στις υποδομές των κέντρων υποδοχής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι πρόσφυγες στην περιοχή(ενν. την Τουρκία), ώστε να τους παρασχεθεί πλησίον της πατρίδας τους, μια στέγη, επαρκής διατροφή, όπως επίσης σχολεία και μέριμνα.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στόχος είναι να δημιουργηθούν εκεί καλύτερες συνθήκες επιβίωσης, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη και προς τούτο η ΕΕ θα διαθέσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρόκειται σύντομα να κάνει τις σχετικές προτάσεις ως προς ποια ποσά θα προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ποια από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.