Το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος που θα μπει οριστικό τέλος στο Grexit, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο  ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα διαμήνυσε πως η πολιτική σταθερότητα θα διαφυλαχθεί μόνο με τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο. Όπως είπε, «είναι εφικτό και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος», για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα τόνισε ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας». 

Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίωσε ότι κυβέρνηση διαθέτει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη - και θα το εφαρμόσει.

Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας – τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» σημείωσε εξάλλου σε μία αναφορά – σχόλιο για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, είπε πως η «πιο ριζοσπαστική ή αν θέλετε η πιό αριστερή πολιτική, σήμερα, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΜΜΕ. «Δεν είμαι οικονομολόγος, ωστόσο έχω βαθιά πεποίθηση ότι πριν από τους οικονομικούς δείκτες, προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι ένας άλλος δείκτης: Η ψυχολογία. Και αν σε κάτι κάνει κακό αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες στη κυβέρνηση, είναι ότι τσακίζουν τη ψυχολογία του κόσμου, φορτώνοντάς τον με υπερβολές και καταστροφολογία. Φτάνει τόση καταστροφή. Καιρός να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο αυτού του τόπου» είπε χαρακτηριστικά.