Έντονες είναι οι επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ για τη μέχρι τώρα πορεία του Αλέξη Τσίπρα.

Το ρόλο της αντιπολίτευσης έχει αναλάβει προσωπικά η Φώφη Γεννηματά η οποία σε κάθε ευκαιρία κάνει επικριτικές δηλώσεις απέναντι στην κυβέρνηση και δεν αφήνει το ρόλο αυτό για τα υπόλοιπα στελέχη.

Ήδη από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι σχέσεις Γεννηματά - Τσίπρα δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς υπάρχει ένταση. Και όμως αν ψάξει κάποιος πίσω από τις δηλώσεις θα διαπιστώσει παράθυρα συνεννόησης.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας είναι «γαντζωμένος» στην καρέκλα και δεν πρόκειται ποτέ να κάνει μια ειλικρινή κίνηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης . Παρ´ όλα αυτά η Χαριλάου Τρικούπη καλεί τον πρωθυπουργό να φέρει, για το ασφαλιστικό, ένα κείμενο επί του οποίου θα γίνει συζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως ώρας.

Εκτός από τη Βουλή όμως, δεν είναι απίθανο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και κυβερνητική συνεργασία υπό την προϋπόθεση πως ο πρωθυπουργός θα παραδεχτεί πως δεν μπορεί να κυβερνήσει και πως έχει πρόβλημα σοβαρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο κόμμα.

Για να υπάρξει αυτή η συνεργασία θα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση ο εταίρος του κυρίου Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, γιατί στο ΠΑΣΟΚ με τους ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως δε συνεργάζονται.

Καθοριστικός παράγοντας επίσης είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν τον κ. Τσίπρα στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση από το ΠΑΣΟΚ λένε πως «ας μείνει με τον Καμμένο και για να το παίξει κεντροαριστερός, ας συνεργαστεί και με την Ένωση Κεντρώων για να έχει και τη λέξη Κέντρο».

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις καθώς ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια του να περάσει από τη Βουλή εξαιρετικά αντιδημοφιλή μέτρα την ώρα που έχει υποσχεθεί ακριβώς τα αντίθετα.